Trei persoane au murit şi 14 au fost rănite, după ce o rachetă rusească a lovit, sâmbătă, o zonă rezidențială din raionul Kramatorsk, din Ucraina.Luptele grele continuă pe fronturile din Bahmut și Vuledar, unde motivația soldaților din ucraina suplinește încă lipsa de tehnică sofisticată. Insa numărul mare al invadatorilor riscă să spulbere rapid acest echilibru fragil.Potrivit Kievului, occidentalii au promis că vor oferi 321 de tancuri moderne. Dar vor trece luni de zile până când acestea vor intra efectiv în luptă.O rachetă lansată de ruși de pe teritoriul ocupat al regiunii Doneţk a căzut pe mai multe garaje, într-un oraș din raionul Kramatorsk. Suflul exploziei a fost atât de puternic încât a distrus geamurile a sute de apartamente aflate in apropiere.Zelenski cere Occidentului rachete cu rază lungă de acțiune
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Aceste rachete rusești au lovit mai ales clădirile rezidențiale din Kosteantînivka. Din păcate, astfel de bombardamente se întâmplă zilnic pe teritoriile noastre, la care armata rusă ajunge cu rachetele, în Donbas, în regiunea Harkov, în sudul țării. Ar fi posibil să oprim această teroare rusă dacă am putea furniza armatei noastre rachete adecvate. Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune”.Oamenii uciși în acest atac, doi bărbați și o femeie, se refugiaseră în zonă pentru a scăpa de bombardamentele din Herson.Controlul asupra orașului minier Vuhledar, din regiunea Donetzk este acum miza unei bătălii aprige.Militar ucrainean: „După o perioadă lunguță de calm relativ, de trei zile este activitate intensă”.Pentru ruși, controlul asupra acestui orășel ar „schimba echilibrul de forțe pe front”, deschizând calea unei ofensive spre alte doua localități nordice. Ucraina afirmă că le provoaca pierderi uriașe rușilor, dar admite că superioritatea numerică a acestora face că luptele să fie deosebit de brutale.Militar ucrainean: „Rușii lucrează în grupuri în care au un tanc și 3-4 blindate de infanterie. Cu ele încearcă să strapungă. Când se apropie la 100-150 de metri de pozițiile nostre, trupele coboară și se mișcă așa către noi”.Invadatorii ruși atacă simultan din trei direcții.Militar ucrainean: „Zi de zi. Cel mai mult mi-au ieșit la numărătoare nouă atacuri”.Militar ucrainean: „Încercăm sp-i ‘gâtuim’, ca să-i alungăm din aceste poziții, cu ajutorul artileriei și al mitralierelor”.Oleksandr Motornyi, jurnalist: „Când descriem situația de pe linia frontului, folosim prea des sintagma ‘duel de artilerie’. Dar ce se întâmplă acum la marginea orașului Vuhledar, chiar sunt dueluri, artilerie reactivă”.Ucrainenii folosesc tancuri vechi de peste 40 de ani. „Ducem lipsă de muniții”
Intensitatea luptelor explică nevoia disperată a ucrainenilor de tancuri de luptă moderne. În zona orașului Bahmut , un echipaj își încălzește tancul T-64 de fabricație sovietică, aflat în uz de peste 40 de ani.„David”, comandantul tancului: „Ducem lipsă de muniții, de piese de schimb”.Mai să zici că e locomotivă cu aburi, nu tanc.Fred Pleitgen, corespondent CNN: „Multe dintre tancurile Ucrainei sunt la fel de vechi ca acesta. Este și motivul pentru care tot repetă armata că are nevoie urgentă de tancuri de luptă occidentale. Le-ar trebui cam 3-400 ca să întoarcă definitiv soarta războiului”.Potrivit ambasadorului ucrainean în Franta, țările occidentale vor livra Ucrainei cel puțin 320 de tancuri moderne. Însă intrarea lor efectivă pe front este o chestiune de luni, întrucât militarii ucraineni au nevoie de un instructaj complicat pentru a le opera și întreține.Pe de altă parte, valul de promisiuni făcute de occidentali Kievului alimentează furia propagandiștilor de la Moscova.Igor Korotcenko, analist militar rus: „Cancelarul german Olaf Scholz a pus în aplicare, în esență, Operațiunea Barbarossa 2. Într-un fel sau altul, a avut loc reîncarnarea fascismului. Așadar, Scholz ar trebui să fie privit de Rusia ca un al doilea Adolf Hitler, iar Annalena Baerbock ca Ribbentrop în fustă”.Imagini din satelit arată un cimitir din Rusia care se extinde rapid și în care sunt înmormântați mercenarii Wagner căzuți în ultimele săptămâni pe front, în Soledar și Bahmut. Numărul mare de victime a făcut ca zona să fie supranumită „mașina de tocat carne”.