Judecătorul Arthur Engoron l-a chemat pe Trump de la masa apărării să depună mărturie cu privire la declaraţii pe care le-a făcut presei cu câteva ore mai înainte despre ”o persoană foarte părtinitoare care stă alături” de judecător.

Engoron a dispus la 3 octomrbie ca toate părţile în proces să nu vorbească în public despre personalul său, după ce Trump a calomniat-o pe grefiera acestuia, care stă alături de el.

Atât Trump, cât şi avocaţii săi au insistat că fostul preşedinte îl viza pe martorul Michael Cohen, un fost avocat personal, şi nu pe grefieră.

Engoron le-a replicat că acest lucru nu este ”credibil” şi a subliniat că grefiera a stat mult mai aproape de el decât Cohen atunci când acesta a depus mărturie.

”Ideea că se referea la martor nu are nicio logică pentru mine”, a declarat el.

Trump a fost condamnat în urmă cu cinci zile la plata unei amenzi în valoare de 5.000 de dolari, după ce Engoron a aflat că o postare ofensatoare pe o reţea de socializare, la începutul lui octombrie, a rămas pe site-ul de campanie al lui Trump timp de mai multe săptămâni după ce a dispus să o şteargă de pe platforma sa, Truth Social, lucru pe care miliardarul l-a făcut.

Candidatul la învestitura republicană în vederea alegerilor prezidenţiale s-a plâns miercuri, pe holurile tribunalului, că Engoron, un democrat, este ”un judecător foarte părtinitor, iar lângă el stă o persoană foarte părtinitoare, poate mult mai părtinitoare decât este el”.

Trump i-a spus judecătorului, sub jurământ, ca martor, că se referea chiar la el şi ”la Cohen”.

Însă nu şi-a ascuns frustrarea faţă de grefieră.

”Cred că ea este foarte părtinitoare împotriva noastră. Cred că am spus clar acest lucru”, a declarat el.

Trei dintre avocaţii lui Trump au obiectat faţă de amenda în valoare de 10.000 de dolari şi au reiterat acuzaţia lui Trump că grefiera este părtinitoare.

La puţin timp după ce a fost amendat şi înainte ca unul dintre avocaţii săi să termine să-l interogheze pe Cohen, Trump s-a ridicat şi a ieşit din sala de audieri, urmat de către fiul său, Eric.

Acest lucru ridică întrebări cu privire la faptul dacă Trump poate respecta ordine ale justiţiei menite să-i controleze retorica şi să-i respecte llibertatea de exprimare în timp ce-şi face campanie să se întoarcă la Casa Albă.

Săptămâna trecută, judecătoarea procesului penal de la Washington cu privire la răsturnarea rezultatului alegerilor din 2020, Tanya Chutkan, i-a interzis să vobească public despre procurori, personalul tribunalului şi eventuali martori.

Ea a dispus această interdicţie după ce acuzarea şi-a exprimat îngrijorarea că declaraţii de acest fel ale lui Trump îi pot inspira pe susţinătorii acestuia să ameninţe sau să hărţuiască ţintele miliardarului.

Trump face apel împotriva acestei interdicţii pe care o respinge drept neconstitiţională.

Chutkan şi-a ridicat vineri ordinul, temporar, pentru a analiza o cerere prin care apărarea solicita o ”pauză” mai lungă a interdicţiilor pe timpul judecării apelurilor.

După ridicarea interdicţiei. Trump l-a denigrat pe procurorul special Jack Smith într-o postare, catalogându-l drept ”deranjat”, iar pe cei care încheie înţelegeri cu justiţia prin care pledează vinovat în schimbul unei reduceri a pedepsei ”molâi şi laşi”.

În dosarul de la New York, Cohen a revenit miercuri în boxa martorilor, unde apărarea a încercat să-i submineze credibilitatea şi să pună la îndoială motivaţiile fostului avocat personal al miliardarului, care s-a întors împotriva acestuia.

Avocata lui Trump Alina Habba l-a pus în faţa unor declaraţii prin care-l lăuda pe miliardar, înainte să se întoarcă împotriva acestuia, în 2018, după ce a început să aibă probleme în justiţie.

Ea a sugerat că Cohen a încercat, fără succes, să obţină un post la Casa Albă – lucru dezminţit de Cohen – şi l-a întrebat dacă are o ”ostilitate semnificativă” faţă de Trump.

”Dacă am o ostilitate faţă de el? Da, am”, i-a replicat Cohen.

”Ţi-ai făcut o carieră din a-l ataca public pe preşedintele Trump, nu-i aşa?”, l-a întrebat ea.

”Da”, i-a răspuns Cohem după o pauză lungă.

Cohen a lucrat ca avocat şi ”omul” lui Trump mulţi ani, dupoă care a fost inculpat în 2018, a încheiat o înţelegere cu justiţia şi a ispăşit o pedeapsă cu privire la evaziune fiscală, după ce a făcut declaraţii false într-o cerere de împrumut bancar, a minţit Congresul şi a făcut donaţii ilegale campaniei miliardarului.

Aceste donaţii au constat în plăţi către o femeie care a întreţinut relaţii sexuale cu Trump, care a respins ca false aceste acuzaţii.

Cohen este un martor-cheie în dosarul civil al procurorului general al New Yorkului Letitia James. Ea îl acuză pe Trump de exagerarea valorii proprietăţilor sale imobile în documente financiare cu care a obţinut împrumuturi şi asigurări şi cu care a făcut tranzacţii.

Trump neagă toate acuzaţiile şi o acuză pe James, o democrată, de un proces motiat politic.

În prma zi a audierii  lui Cohen ca martor, marţi, el a declarat că el şi directorii executivi ai companiei lui Trump au supraevaluat estimarea valorii proprietăţilor angajatorului, astfel încât documentele trimise băncilor să aibă valoarea netă stabilită de către Trump în mod ”arbitrar”.

Habba a subliniat, în interogarea lui Cohen, condamnările federale penale ale acestuia, l-a prezentat ca mincinos.

Cohen i-a replicat că nu a comis aceste infracţiuni şi a spus că a făcut omisiuni şi nu a rectificat documente.

Habba a reluat aceste teme miercuri şi a subliniat că Cohen a recunoscut că a minţit sub jurământ într-un tribunal vecin.

Trump a denunţat, după ce a ieşit din tribunal, un proces ”foarte incorect” şi o ”vânătoare politică de vrăjitoare pură”.

Cu toate acestea, el a declarat că ”noi suntem foarte mulţumiţi de felul în care merge” procesul.

”Avem faptele de partea noastră”, a declarat el.

Miliardarul republican urmează să fie audiat mai târziu în proces, după ce a asistat voluntar timp de câteva zile la procedură.

Cohen urmează să fie un martor important al acuzării în procesul penal care urmează să înceapă în primăvară, în care Trump este acuzat de falsificarea unor documente comerciale. Acesta este unul dintre cele patru procese penale împotriva sa, la New York, în Florida, Georgia şi la Washington.