Platforma a blocat accesul la canalul oficial al brigăzilor Hamas, hamas_com şi al-Qassam, aripa militară a Hamas, pentru utilizatorii de Android, a verificat miercuri CNBC. Nu este clar dacă firma a făcut acelaşi lucru pe iOS.

La încercarea de accesare a canalului, apare un mesaj care spune: ”Din păcate, acest canal nu poate fi afişat în aplicaţiile Telegram descărcate din Magazinul Google Play”.

Alte canale legate de Hamas, cum ar fi Gaza Now, rămân accesibile pe Telegram. Gaza Now are peste 1,6 milioane de abonaţi.

Agenţia de presă de stat rusă Tass a relatat anterior despre această măsură.

Pe 7 octombrie, Hamas a lansat un atac surpriză fără precedent asupra Israelului, cel mai mare din ultimele decenii. Mişcarea a intensificat violenţa în regiune.

Companiile de reţele de socializare au fost supuse unei presiuni intense pentru a acţiona împotriva răspândirii dezinformarii şi a propagandei în timpul războiului.

Este similar cu ceea ce s-a întâmplat după invazia Rusiei în Ucraina, când Meta, Google şi Twitter, firma de socializare deţinută de Elon Musk, cunoscută acum sub numele de X, au fost supuse unor presiuni similare pentru a reprima propaganda pro-rusă şi dezinformarea pe platformele lor.

Wagner, compania militară privată finanţată de stat, a fost anterior blocată de Telegram.

Uniunea Europeană a trimis mai multe avertismente unor companii precum X şi Meta, avertizându-le că se confruntă cu investigaţii şi potenţiale sancţiuni în temeiul Legii Serviciilor Digitale (Digital Services Act), o reglementare emblematică care cere companiilor de tehnologie să-şi cureţe platformele de conţinut ilegal şi dăunător, dacă nu vor lua măsuri suficiente pentru a combate dezinformarea referitoare la războiul Israel-Hamas.

CEO-ul Telegram, Pavel Durov, a rezistat anterior apelurilor de a elimina prezenţa Hamas în aplicaţie, declarând că grupul a fost o sursă crucială de informaţii despre război.

Într-o postare din 13 octombrie, Durov a spus că moderatorii platformei şi instrumentele AI au eliminat milioane de postări legate de război care sunt ”evident dăunătoare” în fiecare zi, dar a adăugat că ”abordarea acoperirii legate de război este rareori evidentă”.

Anterior, Hamas ”a folosit Telegram pentru a avertiza civilii din Ashkelon să părăsească zona înainte de atacurile lor cu rachete”, a spus fondatorul aplicaţiei, născut în Rusia, în postare.

”Închiderea canalului lor ar ajuta la salvarea de vieţi – sau ar pune în pericol mai multe vieţi? Deşi ne-ar fi uşor să distrugem această sursă de informaţii, acest lucru riscă să exacerbăm o situaţie deja îngrozitoare”, a adăugat el.