Miniştrii Energiei din ţările Uniunii Europene au propus ca noile reguli ale pieţei de gaze din UE să includă opţiunea guvernelor de a opri temporar exportatorii de gaze din Rusia şi Belarus să liciteze în avans pentru capacitatea infrastructurii necesare pentru a livra GNL în Europa.

Propunerea ţărilor face parte din poziţia lor de negociere cu privire la noile reguli ale pieţei gazelor din UE. Nu este definitiv şi va trebui negociat cu Parlamentul European, un proces care poate dura luni de zile.

UE, formată din 27 de ţări, s-a angajat să renunţe la gazul rusesc ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina.

Importurile Europei de gaze din Rusia au scăzut de la invazie, dar importurile de GNL au crescut.

Livrările de gaz natural lichefiat rusesc în Europa au crescut anul trecut la 22 de miliarde de metri cubi, de la aproximativ 16 de miliarde de metri cubi în 2021, potrivit unei analize a UE văzută de Reuters.

Dacă va fi aprobată, propunerea ar oferi statelor membre o cale de a opri importurile de GNL din Rusia fără a fi nevoie să recurgă la sancţiuni, care din punct de vedere politic sunt mai greu de stabilit, deoarece au nevoie de aprobarea unanimă din toate cele 27 de state membre UE.

Ungaria a declarat că nu poate sprijini poziţia de negociere a ţărilor UE cu privire la lege, care include şi o serie de reguli noi pentru a integra mai multe gaze cu emisii scăzute de carbon.

Ţările ar putea impune limitarea firmelor ruseşti pentru o perioadă temporară, atâta timp cât aceasta nu perturbă fluxurile de gaze între ţările UE sau nu pune în pericol securitatea energetică a Europei, se arată în document.

Comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, a îndemnat în această lună companiile europene să nu semneze noi acorduri pentru GNL din Rusia, odată ce contractele lor existente expiră.

Ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, a făcut aceeaşi cerere importatorilor şi operatorilor de GNL din Spania.

Cu toate acestea, astfel de solicitări nu sunt obligatorii, deoarece gazul rusesc şi GNL nu fac obiectul sancţiunilor UE. UE interzice importurile de ţiţei şi produse petroliere transportate pe mare din Rusia.