Sursă foto: stiridecluj.ro

Miercuri dimineața, a avut loc semnarea contractului de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj la sediul Guvernului. La ceremonie au participat lideri importanți din PNL și PSD, atât de la nivel național, cât și din Cluj-Napoca.

Din partea Clujului, au participat secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, și senatorul PSD Vasile Dâncu. Pentru această investiție la Cluj, sunt alocate 3 miliarde de lei din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”Vă spun fără nicio reținere, ca și prim-ministru, e normal să fiu mândru alături de echipa guvernamentală, dar parcă am o jenă să mai vorbesc încă o dată de spitalele regionale. De 15 ani, toate guvernele, toți miniștrii au vorbit și si-au pus în oferta electorală cele 3 spitale regionale: Iași, Cluj și Craiova. În sfârșit am semnat construcția la doua spitale regionale. La cel de la Cluj si la cel de la Iași. Am înțeles că săptămâna viitoare urmează să se închidă procedurile și la Spitalul Regional de la Craiova”, a mai precizat Ciolacu.

Prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sunt alocate suma totală de 7 miliarde de lei pentru cele două spitale. Cu toate acestea, o provocare majoră este reprezentată de termenul de execuție foarte scurt, până în anul 2026.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat, de asemenea, angajamentul României în construirea de spitale. ”Termenul de execuție este de 48 de luni, fiind cele mai complexe și avansate spitale din România și din UE. Spitatele sunt pe drumul cel bun, noi le-am pus pe drum fără întoarecere de realizare a lor”, a spus Rafila.

Cu excepția a două departamente de ginecologie și obstetrică care, conform Master Planului Regional pentru Servicii de Sănătate pentru Regiunea de Nord-Vest, vor rămâne în locația lor actuală, Noul Spital Regional de Urgență Cluj va prelua și înlocui serviciile medicale furnizate de Spitalul Clinic Județean de Urgență. De asemenea, obiectivul va prelua o serie de servicii medicale terțiare din alte spitale din Cluj.

Unitatea medicală va fi structurată pe șapte niveluri: subsol, parter și cinci etaje. Spitalul va deservi regiunea de nord-vest a țării și va dispune de 849 de paturi, 19 săli de operație și tehnologie avansată pentru a asigura servicii medicale de urgență la cele mai înalte standarde și pentru a oferi un act medical de calitate superioară. De asemenea, va fi dotat cu un heliport și va oferi 1.396 de locuri de parcare. Conform studiului de fezabilitate, suprafața construită va fi de 151.891 de metri pătrați, cu o amprentă la sol de 28.883 de metri pătrați.

„Clădirea va oferi anumită flexibilitate de schimbare a utilizării sau adaptare a structurilor interne atunci când, așa cum se anticipează, trecerea la asistența ambulatorie, îngrijirea de zi și pe termen scurt se va dezvolta, iar nevoia paturilor tradiționale va scădea”, au menționat inițiatorii studiului de fezabilitate.

Despre acest spital se discută încă din anul 2009, însă datele clare privind lansarea licitației nu au fost încă prezentate. Ministerul Sănătății se află în prezent în etapa de desemnare a câștigătorului licitației pentru realizarea proiectului tehnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.