Banca nu a reuşit să includă numeroase înregistrări relevante în ancheta sa, conform detaliilor din raportul unui evaluator independent, obţinut şi publicat de Comisia de buget a Senatului.

Doar mai puţin de 1.000 din 65.000 de seturi de înregistrări erau disponibile electronic pentru revizuire, se arată în raport.

Raportul complet a dezvăluit, de asemenea, că banca a blocat fostul ombudsman care supraveghea ancheta, să nu vadă materiale ”critice”, a declarat comisia într-un comunicat.

”Din respect pentru victimele Holocaustului şi familiile lor, nu putem închide ochii la aceste neajunsuri”, a declarat într-un comunicat senatorul republican Chuck Grassley, membru de rang înalt al Comisiei de buget a Senatului.

Neil Barofsky, fostul avocat al poporului, şi AlixPartners, firma de consultanţă a Credit Suisse angajată pentru efectuarea anchetei, nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Un purtător de cuvânt al Credit Suisse a făcut referire la declaraţia sa din aprilie, în care îşi apără investigaţia şi îşi exprimă îngrijorarea cu privire la activitatea ombudsmanului.

Credit Suisse a comandat o investigaţie asupra acuzaţiilor formulate în 2020 de Centrul Simon Wiesenthal, o organizaţie evreiască pentru drepturile omului care predă lecţiile Holocaustului, că banca deţinea potenţiale conturi legate de nazişti şi nu le-a dezvăluit.

Parlamentarii au făcut presiuni ca Credit Suisse să-şi continue activitatea de urmărire a valorii activelor anumitor conturi deţinute de nazişti la bancă, în perioada post-1945.

Comisia a acuzat anterior banca că îşi împiedică propria anchetă internă.

Noile detalii au fost publicate pentru prima dată de Bloomberg.