Sursă foto: stiridecluj.ro

Valentin Aron Constantin Oprea, șeful secției de chirurgie de la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, a fost condamnat în primă instanță într-un dosar de malpraxis. Acesta trebuie să plătească o amendă de 15.000 de euro pentru că a efectuat două intervenții chirurgicale asupra unei femei, stabilind un diagnostic incorect.

În plus, Valentin Oprea a fost acuzat că a tratat femeia cu lipsă de empatie, fiind acuzat că a făcut-o să pară nebună în cadrul procesului. În 2010, pacienta Monica D. a fost supusă unei operații de către chirurgul Oprea, cu diagnosticul de „megadolicocolon”. Operația nu a avut succes, iar după câteva zile, în ciuda durerilor abdominale, medicul i-a prescris Nospa. Femeia a revenit la spital cu simptome febrile și a fost supusă unei noi intervenții de urgență tot de către chirurgul Oprea. Problemele au continuat, iar Monica a solicitat externarea, adresându-se apoi Institutului Oncologic, unde s-a constatat că plaga era infectată cu doi stafilococi. Ulterior, lucrurile s-au remediat, dar pacienta din Cluj a depus o plângere la Colegiul Medicilor și apoi la instanță.

În motivarea sentinței, judecătorul a ajuns la concluzia că ”în cazul pacientei reclamante s-a produs o eroare de diagnostic din partea dr. Oprea Valentin, în ceea ce priveşte tipul afecţiunii, respectiv tipul de megacolon identificat. (…).  În cauză, pârâtul a recunoscut că în mod normal ar fi efectuat investigaţii suplimentare pentru stabilirea diagnosticului (prelevare de ţesut pentru biopsie), investigaţii care ar fi fost necesare şi prin prisma celor reţinute în cuprinsul ultimului raport de expertiză, referitoare la metodele de diagnosticare a afecţiunii de megacolon congenital. Referitor la tratamentul ales, nu s-a probat că ar fi fost luată în considerare şi informată reclamanta despre posibilitatea aplicării unui alt tratament, în afară de cel chirurgical, împrejurare ce decurge şi din stabilirea diagnosticului iniţial – megacolon congenital. (…) De asemenea, suplimentar faţă de cele reţinute anterior, instanţa reţine că, potrivit doctrinei în materia malpraxisului, una dintre obligaţiile medicului o constituie obligaţia de informare şi consiliere a pacientului, în sensul art. 649 din Legea nr. 95/2006. Aşa cum a rezultat din probele administrate, prin conduita sa, pârâtul Oprea Valentin a încălcat această obligaţie, neoferind pacientei reclamante informaţiile necesare şi adecvate şi manifestând chiar lipsă de răbdare, de empatie şi de consideraţie faţă de persoana reclamantei. (…) raportat la cauzele multiple şi complexe care au condus la agravarea stării de sănătate a reclamantei, la care pârâţii au avut o contribuţie limitată, ţinând cont însă de consecințele ulterioare grave, chiar infirmizante, cauzate reclamantei, instanţa apreciază că suma de 15.000 euro, care va fi achitată de pârâţi în solidar reclamantei, reprezintă o despăgubire echitabilă şi proporţională, care să compenseze parţial suferinţa acesteia”, se precizează în motivarea instanței, potrivit Gazeta de Bistrița.

Culmea este că, în 2012, reprezentanții Colegiului Medicilor din Cluj au susținut că medicul este nevinovat și că pacienta a suferit complicații post-operatorii.

Este important de menționat că chirurgul Valentin Oprea a fost anterior acuzat de malpraxis în 2012, în legătură cu decesul unui pacient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.