Categorii
Stiri

Șeful Inspectoratului pentru Controlul Transportului Rutier Cluj, reținut de DNA pentru luare de mită

Bogdan Durlea, inspector-șef teritorial în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), a fost reținut de DNA miercuri, 4 octombrie, pentru mai multe infracțiuni.

UPDATE ora 18.00: Bogdan Durlea a fost reținut pentru luare de mită, abuz în serviciu, operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii confidențiale, a transmis Direcția Națională Anticorupție.

Procurorii acuză că Bogdan Durlea și Florin Mihai Zehan, reținut și el pentru 24 de ore, „ar fi protejat mai multe societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri”. Concret, cei doi sunt acuzați că au furnizat informații confidențiale privind controalele pe care inspectorii rutieri urmau să le desfăşoare și nu au sancționat încălcările legii pe care le-au constatat.

În primăvara acestui an, Durlea „ar fi primit de la un subaltern anumite foloase în legătură cu exercitarea atribuțiilor referitoare la numirea/menținerea în funcție a inspectorilor coordonatori județeni”, mai arată DNA, care îl acuză pe șeful Inspectoratului pentru Controlul Transportului Rutier Cluj și că „ar fi înstrăinat un camion, ar fi emis mai multe facturi și ar fi încasat diverse sume de bani”.

Știrea inițială: Procurorii DNA Cluj fac miercuri dimineață, 4 octombrie, peste 20 de percheziţii în 6 județe din țară, într-un dosar cu acuzații de corupție în legătură cu protecţia asigurată unor firme de transport, anunță DNA, într-un comunicat. Potrivit G4media, în acest dosar este vizat și Bogdan Durlea, șeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier (ISCTR) Cluj, suspectat de luare de mită și divulgare de „informații nedestinate publicității”.

Potrivit DNA, percheziţii au loc la 24 de adrese situate pe raza judeţelor Cluj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Bihor şi Alba, din care două sunt sediile unor instituţii publice.

Una dintre instituțiile vizate de percheziții este sediul ISCTR din Cluj, iar Bogdan Durlea, șeful instituției, a fost ridicat de procurorii anticorupție, scrie sursa citată.

Anchetatorii îl suspectează pe Durlea că a oferit informaţii despre controale ce ar fi urmat să fie făcute la anumite firme de transport și a luat mită pentru a nu aplica sancţiuni, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.

Potrivit presei locale, Bogdan Durlea a condus câteva luni ISCTR Cluj IT 4, în 2021, fiind revocat din funcție în același an, de către fostul ministru al transporturilor Cătălin Drulă. În noiembrie 2021, Durlea a fost repus în funcție și menținut de miniștrii PSD-PNL Dan Vîlceanu și Sorin Grindeanu.

Bogdan Durlea. Foto: foaiatransilvana.ro

Inspectoratul Teritorial nr. 4 are ca arie de responsabilitate judeţele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, 

ISCTR este organismul tehnic din subordinea Ministerului Transporturilor care asigură la nivel naţional inspecţia şi controlul respectării reglementărilor naţionale şi internaţionale în domeniul transporturilor rutiere, notează News.ro.

De Informatiacluj.ro

InformatiaCluj.ro este un site de stiri din Cluj-Napoca, Romania, care ofera actualizari despre evenimentele si noutatile din oras si din regiune.