Rompetrol Rafinare a făcut publice, miercuri, rezultatele pe primele nouă luni ale anului în curs, acestea indicând pierderi nete de 3,5 milioane de dolari, dar şi scăderi în ceea ce priveşte cifra de afaceri şi profitul operaţional.

„În primele 9 luni din 2023, compania a înregistrat rezultate financiare consolidate în scădere, cu o cifră de afaceri brută de 4 miliarde de dolari (scădere de 17%), un profit operaţional (EBITDA) de 214 milioane de dolari (scădere de 35%) şi un rezultat net negativ de 3,5 milioane de dolari. Rezultatele financiare au fost influenţate semnificativ de volatilitatea cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi produse finite. Cotaţiile au atins, în primele 9 luni ale anului, scăderi de 16% la benzină şi 23%, la motorină”, se arată într-un comunicat al companiei

Rezultatele în scădere sunt înregistrate în contextul în care, la nivel european, marjele de rafinare au scăzut.

Rompetrol Rafinare a plătit peste 378 de milioane de dolari în al treilea trimestru al anului şi peste 1,2 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2023 la bugetul de stat, 128 de milioane de dolari reprezentând contribuţia la taxa de solidaritate pentru anul 2022.

„Pentru perioada ianuarie – septembrie 2023, compania a estimat o contribuţie de 34,1 milioane de dolari, ţinând cont de normele actuale ale OUG 186. De asemenea, compania ia în considerare demersuri, în sensul analizării din perspectivă legală a nivelului taxei şi în scop de protejare a intereselor acţionarilor, Rompetrol Rafinare depunând eforturi considerabile pentru susţinerea acestei taxe”; mai transmite compania.

Pe segmentul de rafinare, în primele 9 luni din 2023 rafinăria Petromidia a procesat 3,84 milioane de tone, nivel asemănător celui din ianuarie – septembrie 2022. În trimestrul III, procesarea a scăzut cu 23%, comparativ cu trimestrul III 2022.

„Scăderea din T3 2023 a fost determinată de funcţionarea rafinăriei Petromidia fără instalaţia de Hidrocracare Blândă (MHC), scoasă din flux în urma unui incident tehnic survenit în luna iunie 2023. Lucrările de reabilitare a instalaţiei sunt coordonate de Rominserv (contractorul general al Grupului KMGI) şi sunt programate să se finalizeze până la finalul lunii noiembrie. În ciuda scăderii volumelor totale de produse obţinute, Rompetrol Rafinare a reuşit să asigure, fără perturbări, livrările de produse petroliere necesare în România. Petromidia a dispus de un flux stabil de materie primă, ţiţeiul procesat fiind, în principal, cu origine din Kazahstan”, se arată în datele oficiale ale companiei.

În primele 9 luni din an, Petromidia a înregistrat niveluri asemănătoare celor din 2022, cu o producţie de circa 1 milion de tone de benzine, respectiv 1,9 milioane de tone de motorine. Circa 1,85 milioane de tone de carburanţi au fost direcţionate către piaţa din România, pentru asigurarea aprovizionării, atât a benzinăriilor Rompetrol, cât şi a partenerilor c Rafinăria Vega Ploieşti, singurul producător din România de bitum şi hexan, a procesat peste 287 de mii de tone de materii prime, cifra fiind cu peste 7% mai mare decât în aceeaţi perioadă a anului trecut. 

Segmentul de rafinare raportează o cifră de afaceri brută de peste 1,1 miliarde de dolari în T3 2023 şi 3,46 miliarde USD în ianuarie – septembrie 2023, în scădere cu 29%, respectiv 17% faţă de perioadele similare ale anului trecut.  Profitul operaţional (EBITDA) a scăzut cu 38%, până la 214 milioane de dolari, iar rezultatul net al segmentului a fost unul pozitiv, de circa 39 de milioane de dolari, pentru perioada ianuarie – septembrie 2023.

În primele 9 luni din 2023, Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de 947 de milioane de dolari, iar cantităţile totale au fost la un nivel asemănător anului trecut, cu 1,26 milioane de tone în ianuarie – septembrie 2023.

Pierderi au fost înregistrate, în schimb, pe sectorul petrochimie. Conform companiei, în acest sector cifra de afaceri brută, în primele 9 luni ale anului în curs, a fost de 98 de milioane de dolari, iar profitul operaţional (EBITDA) şi rezultatul net au înregistrat valori negative, de 58,6 milioane de dolari, respectiv 64,5 milioane de dolari.

În trimestrul III şi primele 9 luni din 2023, producţia totală de polimeri a Diviziei de Petrochimie a fost de 21 de mii de tone, respectiv 78 de mii de tone, în scădere cu 33%, respectiv 16% faţă de perioadele similare ale anului trecut. 

Rezultatele diviziei petrochimice au fost influenţate de condiţiile de piaţă nefavorabile (cotaţii în creştere la materia primă şi produsele finite, cererea în scădere, nivelul costurilor logistice) care au determinat o funcţionare discontinuă a instalaţiei de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE), sunt explicaţiile pentru pierderile înregistrate

Pe segmentul de distribuţie, cifra de afaceri brută consolidată a fost de 2,6 miliarde de dolari în ianuarie – septembrie 2023. Profitul operaţional (EBITDA) s-a ridicat la 63,1 milioane de dolari în primele 9 luni din 2023, în timp ce rezultatul net a fost unul pozitiv, de peste 28,4 milioane de dolari. 

Cantităţile totale de carburanţi comercializaţi de Rompetrol Downstream în perioada ianuarie – septembrie au fost de 1,67 milioane de tone, nivel în uşoară scădere, comparativ cu volumul consemnat în perioada similară din 2022.

Vânzările en-gros de carburanţi au scăzut faţă de perioada similară a anului trecut, dar pe segmentul de retail, compania a reuşit să comercializeze volume mai mari cu 17% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2022, ca urmare a strategiei companiei de a răspunde, cu prioritate, nevoilor pieţei din România.

La sfârşitul lunii septembrie 2023, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 1.312 puncte de comercializare, incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener şi staţii mobile (expres şi baze interne), în creştere cu 77 de unităţi faţă de numărul consemnat la finele lui septembrie 2022.