Sursă foto: servuscluj.ro

Conform declarațiilor viceprimarului municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, proiectul Metroului din Cluj-Napoca este programat să fie finalizat în următorii 11 ani. Acesta a făcut aceste afirmații în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron, unde a discutat despre stadiul proiectului, considerat cel mai ambițios din domeniul transporturilor în ultimii 30 de ani.

” Proiectul Metroului de la Cluj este unul extrem de mare, nu doar la nivelul României ci la nivel european. Discutăm de 2.1 miliarde de euro în investiții ce trebuie să se întâmple aici, la noi acasă, în Transilvania și în Cluj-Napoca. Muncim de ceva vreme la acest proiect și nu trece o zi în care colegii mei să nu se ocupe de această componenta a metroului. Sunt întâlniri cu constructorul, sunt multe elemente ce trebuie să le punem cap la cap înainte de a începe săpăturile.
La acest tip de lucrare sunt puține companii în lume care să aibă expertiza de a face un metrou iar aici, în Romania, nici nu aveam mulți experți la care putem apela pentru consultanță.
Anul acesta începem săpăturile, avem partea de finanțare din PNRR de 300 de milioane de euro pentru a începe săpăturile, însă nu avem o dată clară, cert este că în această vară vom începe lucrările pentru metrou”, a afirmat viceprimarul Dan Tarcea pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron.

Întrebat cu privire la impactul descoperirilor arheologice, cum ar fi zidul roman recent descoperit în Parcul I.L. Caragiale din Cluj-Napoca, asupra proiectului metroului, viceprimarul a declarat că nu mai puțin de 3 milioane de euro din bugetul proiectului au fost alocate pentru săpături arheologice. De asemenea, a menționat că s-a luat în calcul o marjă de timp pentru eventuale întârzieri cauzate de astfel de descoperiri în cadrul proiectului.

” Nu mai puțin de 3 milioane de euro din cadrul proiectului au fost alocați pe această componentă, a descărcărilor arheologice. Eu să fiu arheolog, ar fi cea mai mare bucurie pentru mine să vad ce stă în măruntaiele Clujului. Nu pot spune dacă proiectul va întârzia din cauza lor, noi am luat în calcul eventualele descoperiri arheologice pe care le-am putea avea, m-aș bucura ca ele să existe acolo și arheologii să aibă dreptate pentru că, dacă ele rămân îngropate în pământ, niciodată nu ne vom putea bucura de ele și n-o să cunoaștem istoria milenară a orașului.
Daca cei din Roma, din Paris sau din Ierusalim au găsit resursele și variantele necesare pentru a reuși acest lucru, atunci cu siguranță vom reuși și noi”, a mai spus Viceprimarul Dan Tarcea, în intervenția sa pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.