Guvernul de la Hanoi a afirmat într-un comunicat că preşedintele Vo Van Thuong a încălcat regulile partidului, adăugând că aceste „deficienţe au avut un impact negativ asupra opiniei publice, afectând reputaţia partidului, a statului şi a lui personal”, relatează Reuters.

Comitetul Central al Partidului, un organism decizional de top în Vietnamul condus de Partidul Comunist, a aprobat demisia lui Thuong la doar un an de la alegerea sa.

Preşedintele deţine un rol în mare parte ceremonial, dar este una dintre cele patru poziţii politice de conducere din această ţară din Asia de Sud-Est.

Şedinţa Comitetului a precedat o sesiune extraordinară a parlamentului vietnamez, programată pentru joi, când deputaţii sunt aşteptaţi să confirme deciziile partidului.

LUPTE POLITICE INTERNE?

Comunicatul guvernului nu a detaliat ce i se reproşează concret lui Thuong, dar schimbările majore de conducere în statul cu partid unic au fost, recent, toate, legate de ampla campanie anti-mită denumită „Cuptorul aprins”. Aceasta are ca scop eradicarea corupţiei generalizate, dar criticii spun că este, de asemenea, un instrument pentru lupte politice interne.

Investitorii şi diplomaţii străini au acuzat în repetate rânduri campania de încetinirea procesului decizional într-o ţară care se confruntă deja cu o birocraţie greoaie.

Thuong, în vârstă de 53 de ani, a demisionat la câteva zile după ce poliţia vietnameză a anunţat arestarea pentru presupusă corupţie a unui fost şef al provinciei Quang Ngai din centrul Vietnamului, care a fost în funcţie în timp ce Thuong era şef de partid în această provincie. Presupusele fapte de corupţie s-au petrecut în urmă cu zece ani.

Thuong a fost, de asemenea, un oficial de partid de rang înalt în centrul economic Ho Chi Minh, care a fost zguduit de o escrocherie financiară de miliarde de dolari, pentru care este în curs de desfăşurare un amplu proces.

Thuong era considerat în general ca fiind un apropiat al bătrânului secretar general Nguyen Phu Trong, cea mai puternică figură a Vietnamului şi principalul arhitect al campaniei anti-mită.

Anul trecut, când fostul preşedinte Nguyen Xuan Phuc a demisionat după ce partidul l-a acuzat de „încălcări şi nereguli” comise de funcţionarii aflaţi sub controlul său, a fost nevoie de o lună şi jumătate pentru ca legislatorii să îl numească pe Thuong ca succesor al acestuia.

VIETNAMUL ŞI INVESTITORI STRĂINI

Actuala criză politică ar putea fi rezolvată prin alegerea rapidă a unui nou preşedinte, dar există în continuare riscul ca remanierile repetate ale liderilor de rang înalt să afecteze încrederea de afaceri într-o ţară care depinde foarte mult de investiţiile străine.

Bursa de la Ho Chi Minh, principala bursă a ţării, a pierdut luni aproape 3% în primele ore de tranzacţionare, după ce au început să circule informaţii despre demisia iminentă a preşedintelui.

Vânzările nete ale investitorilor străini în primele două zile ale săptămânii s-au ridicat la aproximativ 80 de milioane de dolari, potrivit Mirae Asset Securities, o firmă de brokeraj.

„Înlăturarea lui Thuong ar putea duce la o încetinire şi mai mare a deciziilor politice şi administrative, deoarece oficialii sunt mai îngrijoraţi de arcul campaniei anticorupţie”, a declarat un consilier al corporaţiilor străine cu sediul în Vietnam, menţionând totuşi că poziţia Vietnamului privind politicile cheie nu se va schimba.

Investitorii care laudă în general stabilitatea politică ar putea să nu primească prea bine plecarea prematură a doi preşedinţi în aproximativ un an.

Evoluţiile recente ridică semne de întrebare cu privire la „predictibilitatea, fiabilitatea şi funcţionarea internă a sistemului” de care depind deciziile de investiţii, a declarat Florian Feyerabend, reprezentantul în Vietnam al Fundaţiei Konrad Adenauer din Germania, un think tank. El a remarcat totuşi că „sistemul politic general de guvernare rămâne stabil”, iar politica externă a Vietnamului, care vizează menţinerea unor relaţii bune atât cu Statele Unite, cât şi cu China, nu se va schimba.