Premierul Marcel Ciolacu l-a numit consilier onorific pe fostul prim-ministru PSD Victor Ponta, care a demisionat în urma tragediei din Colectiv. Fostul președinte al PSD a cochetat cu AUR, în ultimul an, și declara, în februarie, după o întâlnire cu George Simion, că este „deschis să sprijine, pe zona economică, orice proiect al PSD sau AUR”. Acum, Ponta spune că vrea să îl „ajute” pe Marcel Ciolacu, care s-a „purtat foarte frumos cu el” și că relația cu George Simion s-a încheiat. Despre o revenire în PSD, Ponta spune că nu a disutat cu Ciolacu, dar că el e social-democrat și e normal să își dorească asta.

Decizia privind „acordarea calităţii de consilier onorific al prim-ministrului lui Victor-Viorel Ponta în domeniul relaţiilor economice internaţionale” a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

„Vreau să-l ajut pe domnul Ciolacu” / „Relația cu AUR s-a încheiat”

„Vreau să-l ajut pe domnul Ciolacu, care s-a purtat foarte frumos cu mine și îl voi consilia în probleme economice internaționale.

În ultimii opt ani, niciun premier nu s-a ocupat de relațiile economice externe și tocmai aici cred că pot colabora cu premierul și îl pot ajută cu expertiza mea”, a declarat Victor Ponta.

Victor Ponta a spus că îl va consilia pe Marcel Ciolacu strict pe probleme economice și că nu va fi remunerat pentru această functie.

„Cred că relațiile pe care le-am construit în ultimii ani pe plan extern îl vor ajuta pe Marcel Ciolacu în acest sens, să devină un premier cunoscut pe plan extern, cu partenerii economici și din afara UE”, a mai afirmat fostul lider al PSD.

Întrebat despre relația sa cu AUR, partid cu care a cochetat în ultimul an, Victor Ponta a spus că aceasta s-a încheiat:

„Relația cu George Simion și cu AUR s-a încheiat.

Am discutat și l-am sfătuit pe Simion și văd că AUR are acum un program economic public.
Mă voi ocupa strict de proiectul pe care îl am acum cu premierul Marcrl Ciolacu”.
Chestionat, de asemenea, dacă se întoarce în PSD, Victor Ponta a spus că nu a discutat cu Marcel Ciolacu despre asta, colaborarea sa cu premierul fiind „strict pe zona economică”:

„Eu sunt un social-democrat și lumea mă știe și mă asociază cu PSD. Așa cum ceilalți colegi de la Pro România au fost preluați și numiți de PSD în diverse funcții publice, domnul Țuțuianu, domnul Neacșu…

Noi am fost dați afară din PSD de Dragnea. E normal să ne dorim întorcerea în PSD”.
În septembrie anul trecut, Marcel Ciolacu spunea, vorbind despre predecesorii săi la conducerea PSD, că Victor Ponta „a guvernat bine România, a fost un prim-ministru bun”, iar pe Liviu Dragnea l-a catalogat drept „un organizator de excepţie”. El spunea însă despre Ponta și Dragnea că „au făcut anumite greşeli greu de reparat”.

„Asta fac: dau consultanță de business”

Fost președinte al PSD din 2010 și până în 2015 și copreședinte al USL alături de Crin Antonescu, Victor Ponta a fost premier din mai 2012 și până în noiembrie 2015, când a demisionat la presiunea străzii, în urma tragediei din Colectiv.

Ponta a fost exclus din PSD în iunie 2017, după ce partidul condus atunci de Liviu Dragnea i-a retras sprijinul politic premierului de atunci Sorin Grindeanu, care a refuzat să demisioneze și l-a numit pe Ponta șef al Secretariatului General al Guvernului.

După alegerile parlamentare din 2020, când ProRomânia nu a mai reușit să intre în Parlament, Victor Ponta s-a retras din politică. În ianuarie 2021 și-a deschis o firmă de consultanță economică.

„Asta fac: dau consultanță de business. Firmelor din afară, nu din România. Îmi spun părerea despre ce se întâmplă pe piețele din estul Europei. Nu dau consultanță politică, doar economică”, declara Victor Ponta, într-un interviu pentru Digi24.ro.

„Cu domnul Ciolacu am o bună comunicare, dar alți oameni din PSD se opun unei colaborări mai ample”
În februarie, la câteva ore după ce presa a scris despre o întâlnire între Victor Ponta și liderul AUR George Simion, fostul premier a reacționat, admițând că s-a văzut cu Simion pentru „a-l consulta pe probleme de program economic”.

„Nu e niciun secret – și nimic de ascuns! Așa cum am mai spus – am o experiență de guvernare ( în special în zona economică) pe care toată lumea o recunoaște și care poate să fie utilă în această situație de criză! Acum lucrez în zona privată și văd dezastrul absolut – și cumplitele probleme cu care orice firma românească se confruntă în fiecare zi, doar pentru că este românească!”, a scris atunci Ponta pe Facebook.

„Sunt deschis și doresc să ajut anumiți oameni politici – dacă aceștia mă întreabă! Cu domnul Ciolacu am o bună comunicare, dar, din motive pe care nu le cunosc și nu le înțeleg, alți oameni din PSD se opun unei colaborări mai ample. Sper însă că anumite proiecte economice pe care le-am promovat în perioada în care eram eu premier, și care au avut succes, să fie reluate după ce domnul Ciolacu devine premier, în mai”, mai spunea atunci Victor Ponta.

Laude pentru George Simion

În același mesaj, Victor Ponta îl lăuda pe liderul AUR, George Simion: