Polonia cheltuiește mult pentru a-și consolida arsenalul militar, în timp ce încearcă să își consolideze apărarea ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.POLONIA ÎȘI PROPUNE SĂ DEVINĂ CEA MAI MARE FORȚĂ TERESTRĂ A EUROPEI
Ministrul polonez al apărării, Mariusz Moszkowski, a declarat că țara sa dorește să aibă cea mai mare forță terestră din Europa – inclusiv să-și dubleze forțele de apărare la 300.000 de oameni – pentru a contracara amenințarea reprezentată de Rusia, după cum relatează Insider:„Scopul nostru este de a crea o armată poloneză atât de puternică încât un posibil agresor să nu îndrăznească să ne atace patria”, a declarat el în timpul unei conferințe de presă în luna mai.Iată o privire asupra unora dintre piesele cheie de echipament militar care se îndreaptă spre Polonia:Previziunile arată că Polonia, care a aderat la NATO în 1999, ar trebui să cheltuiască anul acesta 3,9% din PIB pentru apărare – aproape dublu față de obiectivul NATO de 2%.Doar 11 state membre îndeplinesc această țintă de 2%.
Finlanda, România, Ungaria și Slovacia și-au majorat cheltuielile peste 2%, subliniind preocupările crescânde legate de securitate în Europa.
Polonia a semnat două acorduri în valoare de 6 miliarde de dolari pentru a cumpăra aproximativ 350 de tancuri M1 Abrams din SUA. M1 este înarmat cu un tun de 120 mm, o mitralieră de calibru 0,50 și o mitralieră de 7,62 mm.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat, de asemenea, achiziționarea de către Polonia a 96 de elicoptere de atac AH-64E Apache, în valoare de 12 miliarde de dolari. Elicopterele Apache sunt echipate cu un tun M230 de 30 mm, rachete Hydra-70 și rachete Hellfire.
De asemenea, Polonia cheltuiește 10 miliarde de dolari pentru 18 lansatoare HIMARS.
HIMARS sunt lansatoare de rachete cu rază lungă de acțiune, cu o rază de acțiune de puțin peste 180 de mile. Acestea pot transporta șase rachete GMLRS sau o rachetă TACMS.
Polonia a comandat, de asemenea, 1.000 de tancuri K2 Black Panther din Coreea de Sud.Armamentul principal al tancului este un tun cu țeavă de 120 mm, care poate trage aproximativ 10 proiectile pe minut. De asemenea, are o mitralieră Browning M2 .50 și o mitralieră de 7,62 mm.Polonia are, de asemenea, aproape 700 de obuziere K9. Tunul autopropulsat de 155 mm are o rază de acțiune de aproape 25 de mile.
Face parte dintr-un acord care ar putea valora până la 14 miliarde de dolari pentru ca, Coreea de Sud să trimită Poloniei artilerie, tancuri și avioane, inclusiv avionul de vânătoare FA-50. Avionul de luptă cu două locuri poate atinge viteze supersonice. Este echipat cu un tun cu trei țevi de 20 mm și poate transporta rachete aer-aer AIM-9 Sidewinder și rachete aer-sol AGM-65 Maverick.