Fostul premier PNL, Ludovic Orban, este convins ca AUR are parte de o protectie speciala a „serviciilor”. „Mi se pare o protectie evidenta din partea sistemului. Practic, ei si-au fabricat o opozitie cu care sa se compare, astfel incat comparatia sa fie in avantajul lor”, a subliniat Orban intr-un interviu.

„Nici nu se vedea AUR pe atunci (cand era prim-ministru), practic nu exista din punct de vedere organizatoric. George Simion a candidat independent la alegerile pentru Parlamentul European si a luat in jur de 1%. La alegerile locale AUR a participat si a luat doi-trei primari si un scor de 1,3%. Dar cum va explicati ca intre 27 septembrie si 6 decembrie, deci in doua luni si jumatate, au ajuns la 10%? Ori serviciile au tolerat agresiunea nemaiintalnita care a existat pe toate retelele de socializare pentru a promova AUR, ori chiar ele au incurajat, ba chiar au sprijinit acest bombardament informational petrecut pe retelele de socializare, care a dus AUR in Parlament.

Si va dau un exemplu: in timp ce vocile liderilor Aliantei Dreapta Unita – Catalin Drula, Eugen Tomac, Violeta Alexandru, liderul nostru de grup si unul dintre cei mai activi parlamentari, Stelian Ion, in domeniul justitiei sau Claudiu Nasui, in domeniul economic – au fost reduse la tacere, aproape orice circ vine de la AUR si Sosoaca este preluat de media. Deci sunt preluate interventii care nu au niciun fel de substanta si depasesc cu mult cadrul democratic, al bunului simt si civilizatiei.

Sau un alt exemplu, ca sa intelegeti mai bine: Dumitru Coarna, deputat ales pe listele PSD, s-a dus la AUR. A stat o perioada si s-a lamurit ce este acolo. Coarna este un om care stie ce inseamna legea si a fost socat de ce a gasit in AUR. A vrut sa vorbeasca public despre ce mizerii a gasit acolo, despre faptul ca ala nu e partid, caci nici nu se stie cine este membru, nu exista o contabilitate corecta. Ei bine, din acel moment nu a mai fost invitat la niciun post de televiziune din Romania sa vorbeasca despre asta.

Nu vi se pare ca exista o protectie asigurata pentru AUR si facuta special pentru ca oamenii sa nu afle adevarul despre ce se intampla in acest sistem? Mi se pare o protectie evidenta din partea sistemului. Practic, ei si-au fabricat o opozitie cu care sa se compare, astfel incat comparatia sa fie in avantajul lor. Pentru ca auristii sunt mult mai nefrecventabili decat pesedistii, desi in realitate si pesedistii, si cei de la AUR, si penelistii astazi sunt un pericol pentru democratie si pentru tot ce inseamna societate bazata pe declaratia universala a drepturilor omului. Ei sunt adversari pentru tot ce inseamna orientarea noastra strategica euro-atlantica si fata de familiile democratice de la nivel international”, a declarat Orban intr-un interviu pentru aktual24.ro.

Orban a tinut sa sublinieze ca, in mandatul sau, „nu am finantat televiziunile asa cum sunt finantate astazi”, raspunzand la o intrebare legata de banii alocati trusturilor de presa in timpul pandemiei.

„In primul rand vreau sa clarific acest subiect: eu nu am finantat televiziunile asa cum sunt finantate astazi. Astazi, televiziunile – si nu doar ele, ci media, in general, este finantata cu bani publici care sunt primiti de PSD si de PNL de la bugetul de stat. Este vorba de sume uriase, care sunt folosite pentru a inchide gura presei. Ceea ce am finantat eu a fost o campanie de informare a cetatenilor cu privire la pandemie, fara niciun fel de conditionare politica, fara niciun fel de interventie editoriala – de altfel, daca va aduceti aminte, cea mai mare parte a mass-media ma critica, de cele mai multe ori nedrept, chiar in perioada cand se derula campania de informare. Aceasta campanie am decis-o pentru ca practic erau doua elemente care concurau.

In primul rand, era nevoia de informatii corecte de care sa beneficieze cetatenii cu privire la pandemie, cu privire la masurile de protectie si la modalitatile in care se pot apara de contaminarea cu virusul Covid-19. Pe de alta parte, sa ne amintim ca toata media era cu apa la gura, de la site-uri de stiri locale, posturi de radio locale sau zonale, pana la media nationala. Se prabusisera cu 20% veniturile din publicitate, pentru ca din cauza crizei economice firmele, avand o contractare a cifrei de afaceri, au taiat in primul rand bugetele de publicitate. In conditiile astea o mare parte din presa libera risca sa moara.

Eu n-am acordat banii pe ochi frumosi, ci pe baza unor criterii foarte obiective si foarte precise – numarul de cetateni care accesau respectivul canal media. Si inca un lucru important: finantarea a fost facuta din excedentul ANCOM, deci practic din toate veniturile platite de toate firmele de comunicatii care nu fusesera folosite. A fost un excedent al ANCOM si nu o cheltuiala finantata din veniturile curente ale bugetului de stat. Nu doar ca nu imi pare rau, dar consider ca a fost o decizie corecta. Nu am cumparat media, ci am informat cetatenii, iar guvernul Romaniei nu a fost singurul din Europa care a procedat astfel. Este adevarat, in anumite tari cu o traditie democratica mai indelungata si media este responsabila acest lucru s-a facut gratuit, dar in alte tari s-a facut tot printr-un mecanism similar. Am consultat toate asociatiile profesionale ale jurnalistilor cu privire la emiterea actului normativ si nimeni nu s-a plans vreodata ca ar fi existat vreo interventie din partea mea pentru a influenta continutul editorial al oricarei publicatii, la nivel local, regional sau national.

Ce fac astazi PSD si PNL este pur si simplu scandalos si de neacceptat. Ei incheie cu presa contracte din banii pe care-i primesc de la bugetul de stat si practic conditioneaza incheierea acestor contracte de o atitudine favorabila lor din partea presei. Lucru care se vede cu ochiul liber.

De ce nu se aud vocile opozitiei autentice – pentru ca exista o opozitie de substanta, care elaboreaza proiecte de lege alternative, care ataca unele masuri la Curtea Constitutionala, care depun unele amendamente, care formuleaza puncte de vedere diferite? Cetatenii pe care-i intalnesc la numeroase intalniri si evenimente imi spun: „Nu va vedeti pe televizor, ce se intampla?”.

Ludocic Orban tuturor le explic ca nu suntem prezenti la posturile de televiziune pentru ca presa este pur si simplu cumparata la kilogram. Si nu este cumparata doar institutional, in relatia cu patronul, ci se lucreaza inclusiv pana la nivelul unor moderatori, editori-coordonatori, realizatori de emisiuni sau influenceri”, a subliniat Orban.

Preloare: Aktual24.ro