Cele trei organizaţii media se numără printre cei mai importanţi furnizori de ştiri şi informaţii financiare din lume. Acestea relatează despre rezultatul reuniunilor politice dintre OPEC şi aliaţii săi, la care miniştrii iau decizii care au impact asupra preţului celei mai tranzacţionate mărfuri din lume.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi formează un grup cunoscut sub numele de OPEC+ şi include producătorii de top de petrol Arabia Saudită şi Rusia.

Miniştrii grupului, care pompează mai mult de 40% din livrările mondiale cu petrol, se reunesc sâmbătă şi duminică pentru întâlniri periodice semestriale.

Personalul OPEC a refuzat vineri să acorde acreditare media jurnaliştilor Reuters pentru a acoperi evenimentul.

Personalul care se ocupă de acreditarea mass-media la unul dintre hotelurile de lux din Viena a spus că nu ar putea emite acreditarea fără o invitaţie. Ei nu au comentat când au fost întrebaţi de ce reporterii Reuters nu au primit invitaţii.

OPEC nu a răspuns solicitărilor de comentarii din partea Reuters săptămâna aceasta, cu privire la motivul pentru care nu a invitat sau acreditat reporterii Reuters pentru întâlnire.

”Credem că transparenţa şi o presă liberă servesc atât cititorilor, cât şi pieţelor şi ne opunem acestei restricţii de acoperire” a reuniunii, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Reuters, divizia de ştiri şi media a Thomson Reuters.

”Reuters va continua să relateze despre OPEC într-un mod independent, imparţial şi de încredere, în conformitate cu principiile Thomson Reuters Trust”.

Unui reporter al Bloomberg i s-a refuzat, de asemenea, acreditarea, vineri, a declarat o persoană familiarizată cu problema.

Un purtător de cuvânt al Bloomberg a confirmat vineri că compania nu a primit acreditare pentru a scrie despre reuniunea OPEC.

Wall Street Journal nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Reporterii de la cele trei companii de presă, dintre care mulţi au scris despre reuniunile OPEC de ani de zile, nu au primit invitaţii de la OPEC înainte de întâlnire.

Fără acreditare, jurnaliştii nu pot intra în Secretariatul OPEC unde se întâlnesc miniştrii, nici nu pot participa la conferinţe de presă în timpul evenimentului.

Reporterii de la alte instituţii media, inclusiv publicaţiile comerciale Argus şi Platts, au primit acreditare vineri. Argus a confirmat că reporterii săi au fost acreditaţi şi vor participa. Platts nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.