O profesoară din Cluj-Napoca va primi despăgubiri în valoare de 30.000 de lei de la părinții a doi foști elevi, care au ridiculizat-o pe rețelele de socializare. Vineri, Tribunalul Cluj a confirmat o decizie a Judecătoriei Cluj-Napoca prin care părinții celor doi elevi, cu vârsta sub 14 ani, au fost obligați să plătească profesoarei suma de 30.000 de lei pentru batjocorirea ei pe grupul de WhatsApp al clasei și pe Facebook (Dosar 26335/211/2019). În anul școlar 2018-2019, când profesoara era diriginte la clasa a VII-a C de la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca, cu o zi înainte de începerea școlii, unul dintre elevi a postat o caricatură la adresa dascălului, ilustrându-l ca pe o maimuță, pe grupul de WhatsApp al clasei. Imaginea a devenit apoi fotografia de grup și a fost publicată pe un cont fals de Facebook.

Elevul a continuat ironizarea profesoarei, creând în luna decembrie 2018 o nouă fotografie denigratoare și insultătoare la adresa femeii. În martie 2019, un al doilea elev a creat un cont fals pe Facebook, folosind numele profesoarei și cele două imagini editate de colegul său drept fotografie de profil și copertă.

Profesoara a intentat proces, solicitând daune morale de 50.000 de lei pentru atingerea adusă onoarei, demnității și reputației, plus cheltuieli de judecată. Părinții elevilor au susținut că acțiunile profesoarei sunt nefondate. Mama unuia dintre elevi a recunoscut că fiul său a creat acel cont fals de Facebook, pe care l-ar fi șters o zi mai târziu. În urma acestei fapte, copilul său, în vârstă de 14 ani la momentul respectiv, a primit o notă redusă la purtare, iar ulterior a fost nevoit să consulte un psiholog.

Mama celuilalt elev a considerat că totul a fost o „glumă copilărească”, mai ales că imaginea cu maimuța ar fi ilustrat o poreclă atribuită profesoarei în școală.

Judecătorii din Cluj au concluzionat că acțiunile celor doi elevi „au adus atingere onoarei și reputației reclamantei”, astfel încât părinții lor sunt acum obligați să plătească 30.000 de lei cu titlu de despăgubiri și să publice hotărârea instanței într-un ziar local cu largă audiență.

Decizia Judecătoriei Cluj-Napoca, pronunțată pe 31 mai 2021, a fost confirmată în totalitate de către Tribunal pe 8 noiembrie 2023, după ce atât unul dintre elevi, cât și profesoara au contestat soluția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.