Preşedintele partidului Forţa Dreptei, fostul premier Ludovic Orban, susţine că „nu este simplu să faci politică de dreapta” în România, el afirmând că se confruntă cu numeroase situaţii în care alegătorii întreabă ce primesc pentru voturile lor.

Ludovic Orban spune că românii nu au educație economică, iar pentru asta sunt de vină „vânzătorii de iluzii” care timp de 30 de ani au promis pui, tigăi, mălai și bani cash în schimbul votului.

„Nu este simplu că faci politică de dreapta în România. Prima întrebare, când te duci în orice localitate din ţara asta, mai puţin Bucureşti, Timişoara, Constanţa, deşi şi acolo primeşti această întrebare, e: Ce ne daţi? Ăsta este adevărul! Deci când te duci în campanie e ce ne daţi, ne măriţi pensiile, creşteţi salariile, creşteţi salariul minim, ce ne daţi? Pentru că, din păcate, aici trebuie să recunoaştem un adevăr, timp de peste 30 de ani nu a existat niciun fel de educaţie economică, politică, democratică în România şi au venit tot felul de vânzători de iluzii care au promis marea cu sarea, care au dat de-a lungul timpului de la pui până la tigăi, de la pungi cu mălai până la bani cash, de la 500 de lei până la o mie de lei, în funcţie de intensitatea votului. La Ştefăneştii de Jos, parcă se numeşte localitatea, în 2008 scorul a ajuns la vot la o mie de lei, a fost cel mai mare scor pe vot câştigat”, a afirmat Orban în discursul ţinut la Şcoala de vară a tineretului din PMP.
Orban mai spune că nimeni nu le-a vorbit românilor că nu pot câştiga mai bine dacă nu învaţă, dacă nu muncesc şi nu progresează.

„Aproape toţi, inclusiv multe coaliţii care s-au format de-a lungul timpului au intrat în acest joc populist, pentru că asta e lecţia cea mai simplă de a câştiga voturi: minţind, promiţând sau cumpărând sigur că e mai scump să cumperi voturi, dar cine fură are şi bani de cumpărat voturi, iar oamenii nu au înţeles treaba asta că atâta timp cât acceptă să voteze pe bani, înseamnă de fapt ei acceptă să fie corupţie în România”, a adăugat Ludovic Orban.