Marcel Ciolacu vrea o nouă lege a pensiilor. Când va intra în vigoare şi ce aduce nou. Premierul a afirmat, sâmbătă, că este nevoie de o nouă a lege a pensiilor. Declarația a făcut-o la finalul reuniunii Consiliului Politic Național al PSD.

Marcel Ciolacu vrea o nouă lege a pensiilor. Președintele PSD a declarat sâmbătă că şi-ar dori o nouă lege a pensiilor care să intre în vigoare din 1 ianuarie.

Premierul a mai spus că este o diferență uriașă între pensiile speciale și cele de rând, motiv pentru care este nevoie de o nouă lege a pensiilor. Iar acest lucru va fi o prioritate pentru PSD, a mai subliniat premierul.

Marcel Ciolacu vrea o nouă lege a pensiilor

Marcel Ciolacu a mai declarat că în vechea lege nu se rezolvă inechitățile. În continuare avem pensii de 1.500 de lei, dar şi pensii de 30-40.000 de lei.

„Considerăm că este nevoie de o nouă lege a pensiilor. A devenit o prioritate pentru grupurile reunite ale PSD şi pentru Ministerul Muncii din acest moment. Mi-aş dori o nouă lege a pensiilor care să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie.

Şi cei de la Comisie şi noi ştim că sunt foarte multe inechităţi în vechea lege a pensiilor. În continuare avem pensii de 1.500 de lei, dar şi pensii de 30-40.000 de lei. Trebuie să intervenim, avem această obligaţie ca şi stat. Să închidem cât mai mult din acest decalaj major”.

Marcel Ciolacu a mai menţionat că s-a discutat despre pachetul care va fi cuprins într-o singură lege: Legea de asumare a răspunderii în Parlament. Atât pe combaterea evaziunii, cât şi referitor la reformele din administraţia locală. Dar şi măsurile de încadrare într-un deficit mai mic decât anul trecut şi cu o perspectivă de a închide în 2025 un deficit de 3 %.

Marcel Ciolacu

Ce pensii cresc, ce pensii rămân la fel. Marcel Ciolacu, anunțul momentului

1,1 milioane de români cu pensii sub 1.200 lei lunar

Pensiile speciale cresc lună de lună, atât ca număr, cât și ca valoare, potrivit ultimelor statistici oficiale publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Numărul beneficiarilor de pensii speciale a fost, în august 2023, de 10.346 (plus 36 comparativ cu luna anterioară). Cei mai mulţi, respectiv 5.355 fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, potrivit CNPP

În luna august mai mult de 1,1 milioane de români au avut pensii sub 1.200 lei lunar. De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat în luna august un număr de 727 persoane. Pensia medie era de 5.810 de lei, din care 2.540 de lei suportaţi de la bugetul de stat, potrivit CNPP.

Ciolacu, despre pensiile speciale

În ceea ce privește pensiile speciale, Ciolacu a declarat că „nu s-a discutat absolut nimic concret pe legea pensiilor speciale”. Mai exact, în cadrul întâlnirilor cu oficialii europeni, nu s-a discutat despre această categorie de pensii. Experții vor avea săptămâna viitoare discuții pe acest subiect.

„Majorarea impozitului se referă la pensiile speciale pa partea unde nu există contribuţie. Dacă nu putem aplica retroactiv şi nu putem face o echitate socială şi vor rămâne pensii mai mari decât ai avut în activitate, cred că nu e nicio problemă, dacă se măreşte pentru această categorie, ţinând cont de decizia CCR-ului, se măreşte impozitarea. Aceasta este părerea mea, ca şi lider al unui partid social-democrat”, a declarat Ciolacu.