Vicepreşedintele USR, Ionuț Moșteanu, a cerut miercuri, 11 ianuarie, principalelor partide din coaliția guvernamentală să îl demită rapid pe Constantin Mitulețu-Buică, acuzat de ANI de conflict de interese pentru că și-a angajat cumnata în instituție, în contextul în care șeful AEP și-a anunțat plecarea din funcție, dar începând cu 13 februarie.

„Șeful AEP, Florin Mitulețu-Buică, și-a dat demisia. Dar nu de astăzi. Vrea să mai stea o lună în fruntea AEP, așa că și-a înregistrat demisia începând cu data de 13.02.2023. Cer PSD și PNL să dea curs solicitării USR și să îl demitem imediat, pe cale parlamentară. Încă o lună cu actualul șef la AEP, un om compromis, este un pericol pentru democrație”, a transmis Moșteanu.

„Florin Mitulețu pleacă oricum prea târziu din funcție. Am cerut demisia lui încă din decembrie 2021, când a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Am depus cerere de revocare în Parlament. PSD și PNL au ales să îl țină în brațe”, a adăugat el.

„Mai mult, în aprilie anul trecut, au încercat să îl scape de închisoare printr-un amendament trecut pe furiș în Comisia Administrativă. Am reușit să îi oprim”, a mai punctat Moșteanu.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică, și-a anunțat demisia miercuri, 11 ianuarie, începând cu data de 13 februarie, a transmis AEP. Potrivit informațiilor Libertatea, conducerea PSD i-a cerut să plece, după ce Buică a fost acuzat de ANI că și-a angajat cumnata în instituție. Mitulețu-Buică fusese susținut de social-democrați în funcție.

Inițial, după ce Agenţia Naţională de Integritate a anunțat că va sesiza Parchetul, Mitulețu a spus că va ataca în instanță decizia și a respins varianta plecării din funcție. „Nu am încălcat legea și nu demisionez”, a reacționat pe 9 ianuarie șeful AEP, pentru Libertatea.