”Angajamentul tuturor ţărilor noastre în formarea unei ordini mondiale multipolare drepte şi democratice (…) a fost reafirmat”, a anunţat vineri Vladimir Putin, în discursul de închidere a summitului, în care a evocat o ”determinare comună de a lupta împotriva neocolonialismului” şi unor sancţiuni ”ilegitime”.

Kremlinul – izolat pe scena internaţională după ce a invadat Ucraina în 2022 – a organizat joi şi vineri al doilea summit Rusia-Africa, care a reunit delegaţii din 49 de ţări africane şi 17 şefi de stat.

O ”Declaraţie comună” a fost adoptată la sfârşitul acestei reuniuni, care prevede o cooperare sporită în domeniile aprovizionării alimentare, energiei şi ajutorului în vederea dezvoltării.

”POLITICI COLONIALE”

În această ”Declaraţie” se îndeamnă la ”crearea unei ordini mondiale multipolare mai drepte, echilbrate şi durbile, care să se opună ferm oricărei forme de confruntare internaţionale pe continentul african”, potrivit acestui text publicat pe site-ul Kremlinului.

În ea se arată că Moscova urmează să ajute ţările africane ”să obţină reparaţii pentru pagube economice şi umanitare cauzate de politici coloniale” ale Occidentului – inclusiv o ”restituire a bunurilor culturale” jefuite.

Vladimir Putin a anunţat că urma să discute vineri seara despre situaţia din Ucraina cu ”ţările africane interesate”.

”Reprezentanţii statelor africane au dat dovadă de voinţă politică, şi-au demonstrat independenţa şi interesul real de a dezvolta cooperarea cu ţara noastră”, s-a felicitat el.

Putin a anunţat că viitoarele summituri Rusia-Africa urmează să aibă loc, de-acum, din trei în trei ani, iar un ”mecanism de parteneriat şi dialog” urmează să fie creat cu privire la ”probleme de securitate”, inclusiv în lupta împotriva terorismului, securitatea alimentară şi modificările climatice.

”Se pune totodată problema trecerii sistematice la monede naţionale, inclsuiv rubla, în reglementele financiare ale tranzacţiilor financiare” între Rusia şi Africa, a anunţat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin a promis joi, în prima zi a summitului, unui număr de şase ţări africane livrări gratuite – în următoarele luni – de cereale, în contextul unor îngrijorări, după ce a retras Moscova din Acordul de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul de cereale ucrainene la Marea Neagră.

Rusia a început, de mai mulţi ani, să se apropie de Africa – mai ales prin servicii ale grupării paramilitare ruse Wagner -, prezentându-se drept un meterez împotriva ”imperialismului” şi ”neocolonialismului” Occidentului.