”Agenţia de rating Moody’s a reconfirmat în data de 03 noiembrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3 pentru datoria pe termen lung şi P-3 pentru datoria pe termen scurt, precum şi perspectiva stabilă. Confirmarea ratingurilor reflectă, în opinia agenţiei, perspectivele robuste de creştere pe termen mediu ale României, susţinute de fondurile alocate de Uniunea Europeană şi fluxurile de investiţii străine directe”, transmite Ministerul Finanţelor.

„Vedem că cele mai respectate agenţii de rating din lume reconfirmă stabilitatea economică a României. După Fitch şi S&P, Moody’s vine cu o nouă confirmare a faptului că Guvernul actual a luat măsurile necesare şi corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizelor recente, precum şi pentru asigurarea unor finanţe publice sustenabile. Angajamentul nostru pentru buna guvernare şi reformele economice, a condus la această perspectivă din partea agenţiilor de rating. Este un anunţ care contribuie la menţinerea unui climat economic favorabil, la reducerea costurilor de finanţare şi la promovarea investiţiilor în ţara noastră. Cu toate acestea, este important de subliniat că, în ciuda acestei veşti pozitive, mai avem foarte mult de muncă. Nevoia de a continua reformele şi măsurile care asigură consolidarea fiscal-bugetară rămân priorităţile Ministerului Finanţelor, pentru a promova dezvoltarea economică durabilă şi a securiza investiţiile din fonduri europene” , a declarat ministrul Marcel Boloş.

În opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere de 2% în anul 2023, respectiv de 3,2% în 2024 şi 3,5% în 2025 în linie cu potenţialul de creştere al economiei, perspectivele favorabile fiind susţinute de niveluri ridicate de investiţii străine directe şi de alocări de fonduri în cadrul programelor Uniunii Europene.

De asemenea agenţia apreciază că tendinţa de creştere rapidă a productivităţii muncii va continua, pe măsură ce România va reduce ecartul faţă de economiile europene mai avansate, iar reformele şi investiţiile din PNRR şi din alte instrumente vor începe să aibă un impact asupra potenţialului de creştere al economiei.

Agenţia mai preciează că deşi nivelul datoriei publice este la un nivel confortabil, există riscul deteriorării treptate în condiţiile materializării unor deficite bugetare ridicate şi a creşterii costurilor de finanţare, potrivit ministerului.

Principalii factori ce pot contribui la îmbunătăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt reducerea semnificativă şi durabilă a deficitului fiscal şi a deficitului de cont curent. Totodată, consolidarea suplimentară a potenţialului de creştere a economiei şi a sustenabilităţii fiscale a Guvernului prin adoptarea de reforme în cadrul PNRR poate reprezenta un alt factor pozitiv.

”Înrăutăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei se pot materializa în condiţiile în care Guvernul nu ar implementa măsuri pentru a obţine o consolidare fiscală în vederea reducerii deficitelor, incapacitatea de a implementa reformele asumate prin PNRR şi accesarea finanţării aferente precum şi o escaladare a tensiunilor geopolitice regionale. Cele mai importante agenţii de rating confirmă stabilitatea economică a României. Reamintim că agenţia de rating Fitch  ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă. De asemenea, agenţia de rating S&P  ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă”, subliniază  Ministerul Finanţelor.