Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat luni seară, 16 ianuarie, la România TV, că partidul condus de premierul Nicolae Ciucă trebuie să își asume „dezastrul din București”, din timpul mandatului primarului Capitalei, Nicușor Dan.

Ciolacu a precizat că nu crede că cineva din Partidul Național Liberal se poate supăra dacă el spune ceea ce gândește, chiar dacă PSD și PNL împart aceeași coaliție.

„Nicușor Dan este candidatul PNL si al USR. Să și-l asume. Nu contează că suntem în coaliție. Să își asume PNL dezastrul din București. PNL și USR îl susțin pe Nicușor Dan. Ăsta este adevărul. Nu cred că se poate supăra cineva din PNL că spun acest lucru”, a afirmat Ciolacu.

„La Primăria Sector 1 s-au furat voturile”

Liderul Camerei Deputaților a atacat-o apoi și pe Clotilde Armand, primarul USR al Sectorului 1 din București.

Marcel Ciolacu a susținut că bucureștenii nu au votat-o în septembrie 2020 pe Armand, care a câștigat alegerile în fața candidatului PSD, Dan Tudorache, ci a fost vorba despre o fraudă electorală.

„La Primăria Sectorului 1 au votat românii, dar acolo s-au furat voturile. S-a demonstrat. Nu cred că cineva va mai accepta vreodată să se întâmple… Nu știu de ce instituțiile statului nu și-au făcut treaba, aștept și eu să aflu. Întotdeauna există manipulare la vot, și nu numai în România”, a punctat el.

„Doamna Clotilde Armand, chiar dacă este din partea USR, a fost susținută de PNL și de USR. Dânsa nu înțelege de ce se duce la Primărie”, a mai spus Ciolacu.

Ce a spus Ciucă despre Nicușor Dan

Pe 9 decembrie 2022, premierul și preşedintele PNL a afirmat că Bucureştiul este un oraş blocat și fără perspective, iar managementul lui Nicușor Dan, pe care nu l-a numit, este unul cu probleme „şi cu o foarte complicată constelaţie de conflicte politice”.

Nicolae Ciucă a cerut atunci filialei PNL Bucureşti, condusă de Ciprian Ciucu, ca până la finalul lunii ianuarie 2023 să vină cu un plan de 10 puncte pentru primarul Capitalei, cu termene clare de implementare.

Din momentul în care PNL București va trimite planul cerut de premier, Nicușor Dan va avea la dispoziție 6 luni ca să arate ce a făcut și apoi „luăm decizia” în privința susținerii acestuia, au precizat surse politice pentru Libertatea la finalul lunii decembrie. Deocamdată, șeful Guvernului nu a primit lista cu cele 10 puncte, potrivit surselor Libertatea din Executiv.

Concret, dacă PNL îi va retrage sprijinul politic, acest lucru înseamnă că Nicușor Dan va avea greutăți în a obține majoritatea necesară pentru ca proiectele sale să fie aprobate în Consiliul General. Totodată, șansele ca actualul primar al Bucureștiului să candideze și să câștige un nou mandat în 2024 vor scădea.

În 2020, Nicușor Dan a candidat ca independent la PMB, dar a fost susținut politic de alianța PNL – USR-PLUS. Fostul președinte PNL Ludovic Orban l-a sprijnit atunci pe Nicușor Dan.