Marcel Boloș are planuri mari pentru anul 2024, în ceea ce privește finanțele. Statul trebuie să-și consolideze bugetul cu ajutorul colectărilor făcute de ANAF

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor Publice, a anunțat țintele pe care și le-a propus în 2024. Una din prioritățile stabilite pentru 2024 este ca ANAF și Autoritatea Vamală să atingă plafonul de venituri medii lunare de peste 40 de miliarde lei.

”Target-ul meu, ca ministru al Finanţelor, pentru anul 2024, este să ajungă ANAF-ul şi Autoritatea Vamală Română la un plan de venituri mediu lunar de peste 40 de miliarde de lei. Acesta este targetul pe care l-am fixat şi la care vor trebui să adere toţi cei care lucrează în echipă cu mine”, a precizat Marcel Boloş.

Marcel Boloș, obiective noi pentru 2024

Pentru a-și atinge obiectivele propuse Boloș a subliniat că este necesar că și colaboratorii săi din aceste structuri să adere la planul propus de ministrul liberal. Ministrul Finanțelor Publice întocmit plan fiscal pe care ar urma să-l pună în practică chiar la începutul lunii viitoare.

Este vorba de un concept pe care Boloș l-a numit subiectiv „teoria celor trei de zero”. Cu alte cuvinte, ministrul propune zero taxe și impozite pentru contribuabili. Tot din 2024, ministrul Finanțelor Publice a pus gând rău evazioniștilor și risipei banului public, pentru care nu va mai exista toleranță.

„Am dedicat anul 2024 unui concept inovativ, teoria celor trei de zero: zero impozite şi taxe pentru contribuabili, este anul în care nu vom aduce modificări pe impozite şi taxe pentru contribuabili; zero toleranţă pentru evaziunea fiscală; zero toleranţă pentru risipa banului public”, a transmis Marcel Boloș.

Confiscat

Măsuri de maximă importanță

Boloș va pune pe masa Coaliției de guvernare trei subiecte de maximă importanță, după cum urmează:

– digitalizarea etapei a doua a cheltuirii banului public;
– reducerea birocraţiei în cheltuirea banului public;
– mecanismele moderne de gestionare a cheltuielilor publice.

„În ianuarie voi pune în discuţia coaliţiei trei subiecte importante: digitalizarea etapei a doua a cheltuirii banului public, reducerea birocraţiei în cheltuirea banului public şi mecanismele moderne de gestionare a cheltuielilor publice. Avem nevoie de finanţe publice moderne, puternice, avem nevoie de aceste lucruri pentru a asigura servicii publice de calitate, în folosul oamenilor”, potrivit gov.ro.

Zero toleranță pentru evaziune fiscală

Marel Boloș și-a îndreptat atenția și asupra mediului de afaceri despre care a precziat că are nevoie de un climat predicitibil în care operatorii economici să beneficieze de o fiscalitate corectă și eficientă. De altfel, a mai trasmis ministrul Boloș, România are nevoie de mai multe locuri de muncă și investiții.

„Avem nevoie de o fiscalitate corectă, predictibilă şi cinstită în relaţia cu mediul de afaceri. Mediul de afaceri are nevoie de susţinere pentru crearea de noi locuri de muncă şi atragerea de investiţii”, a declarat Marcel Boloş, sâmbătă, într-o conferinţă de presă.

Deficitul de piața muncii i-a determinat pe principalii angajatori să se orienteze spre forța de muncă străină. Numărul expaților a crescut de la 5.500 din 2015, la peste 140. 000 în 2024. În intervalul menționat, muncitorii străini au contribuit la bugetul de stat cu peste 500 de milioane de euro.