Categorii
Actualitate

Mâine, pe 10 noiembrie, are loc deschiderea Grădinii Botanice ”Alexandru Borza” a Universității Babeș-Bolyai

Mâine, pe 10 noiembrie, Gradina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș-Bolyai va redeschide o secțiune specială destinată persoanelor cu deficiențe de vedere. Aceste persoane vor avea oportunitatea să atingă plantele și să citească descrierile acestora în sistem Braille.

La ceremonia de deschidere vor participa Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, și Președintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România – filiala Județeană Cluj, dl. Florentin-Cristian Rădulescu.

”UBB încearcă, iar până acum a și reușit, să fie o universitate a întregii comunități, iar acest lucru implică, alături de un act didactic și de cercetare la standarde cât mai înalte, și aplicarea unei politici concrete de incluziune. Ne-am făcut o datorie de onoare din a ne deschide către toate categoriile de public și asta facem și acum, prin zona dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere aflată în apropierea Grădinii Japoneze din Grădina Botanică a UBB, pe care o redeschidem complet renovată și modernizată”, a afirmat Rectorul UBB Cluj, Daniel David.

Conform directorului Grădinii Botanice „Alexandru Borza”, Prof. Univ. Dr. Mihai Pușcaș, spațiul dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere se întinde pe o suprafață de 150 de metri pătrați și adăpostește peste 40 de specii diferite de plante.

”Aici sunt expuse plante ale căror însuşiri le fac sesizabile, altfel decât vizual: specii ale căror organe secretă uleiuri eterice, mirosul degajat putând fi uşor sesizat cu ajutorul simţului olfactiv, dar şi plante cu o formă specifică a frunzelor sau florilor, sesizabile cu ajutorul simţului tactil. Sunt prezentate aproape 40 de specii, intre care zambilele, levănţica, melisa, rozmarinul, petuniile, leuşteanul, lămâița ş.a. Explicațiile (denumire ştiinţifică, origine, importanţă, economică şi/sau medicinală) pentru fiecare specie sunt oferite atât în limbaj clasic, cât şi în cel specific Braille”, a afirmat Prof. Univ. Dr., Mihai Pușcaș.

Zona dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere va fi deschisă în cadrul unei ample acțiuni de ecologizare, la care vor participa peste 150 de studenți voluntari ai UBB. Aceștia, conform tradiției anuale, vor pregăti Grădina Botanică pentru sezonul rece, contribuind la programul UBB Goes Green, inițiat de Universitatea Babeș-Bolyai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *