”Grupul german Stada, prezent şi în România prin subsidiara Stada România, şi-a menţinut în 2022 creşterea de două cifre, marcând vânzări de 3,8 miliarde de euro (creştere de 11%) şi EBITDA de 875 de milioane de euro (creştere de 17%). Este un avans mai rapidă decât cel al segmentelor de piaţă în care activează – consumer healthcare, generice şi medicamente pentru terapii speciale. Grupul şi-a diversificat portofoliul, iar divizia de Consumer Healthcare a devenit principalul centru de vânzări în grup, cu volume de 1,62 de miliarde de euro (43% din totalul vânzărilor)”, potrivit unui comunicat.

În ciuda turbulenţelor geopolitice şi macroeconomice care au perturbat lanţurile de aprovizionare globale şi au crescut presiunea inflaţionistă, Stada a reuşit să-şi crească producţia – a furnizat 1,2 miliarde de cutii de produs farmaceutic în aproape 120 de ţări.

”Pentru a-şi consolida rezilienţa în materie de lanţuri de furnizare, Stada a demarat investiţia de 50 de milioane de euro din România. Când va fi gata în 2024, va consolida un lanţ care include 20 de facilităţi de producţie în Europa, Eurasia, Asia şi o reţea de 16.700 de parteneri şi furnizori locali. În toamna anului trecut, Stada România anunţa începerea lucrărilor la această nouă unitate de producţie. Va fi prima fabrica de medicamente construită de la zero în România deo companie internaţională în ultimii trezeci de ani. Fabrica este poziţionată strategic într-o regiune cheie pentru Grupul Stada – aproape de depozitul grupului din Timişoara, aproape de unităţile de producţie pe care le are în Serbia şi de laboratorulde testare care deserveşte întregul grup la nivel global, după cum remarca în toamna trecută Mihai Fugarevici, directorul general al Stada România”, precizează compania.

Noua unitate de producţie şi ambalare va cuprinde iniţial 9 linii tehnologice de ultimă generaţie pentru produse în doză solidă (capsule şi tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an. Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă până la 12 linii de producţie.

Întreaga suprafaţă a terenului achiziţionat este de 100.000 mp şi, la fel, permite o dezvoltare ulterioară prin construirea unor noi clădiri. Produsele finite din unitatea din Turda – atât medicamentele eliberate pe bază de reţetă (RX), cât şi produse farmaceutice eliberate fără prescripţie medicală (OTC) – vor fi comercializate în primul rând pe piaţa din România, cât şi în Europa.