Sursă foto: stiridecluj.ro

La data de 25 martie 2006, în praznicul Bunei Vestiri, a avut loc solemnitatea proclamării Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, ulterior redenumită Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Nașterea acestei noi mitropolii transilvănene este ancorată în viziunea și voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Șaguna, Octavian Goga și Patriarhul Miron, confirmând faptul că Biserica respectă mereu trecutul, dar înțelege că viitorul ei trăiește sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt.

Astfel, pentru a marca cei 18 ani de existență ai Mitropoliei Clujului, luni, 25 martie 2024, în praznicul Bunei Vestiri, începând cu ora 9.30, un sobor de șase ierarhi, condus de ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, va săvârși Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezența credincioșilor, personalităților din lumea culturală și academică, precum și a reprezentanților autorităților civile și militare din întreaga mitropolie.

Ziua de 25 martie a devenit, prin actul providențial al reînființării Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, marcând momentul întronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei.

Sărbătoarea din acest an subliniază, în mod simbolic, și împlinirea a 100 de ani de când episcopul Nicolae Ivan, ctitorul instituțiilor spirituale din Cluj, a înființat Institutul Teologic Ortodox din capitala culturală și spirituală a Transilvaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.