Liberalii, prezenți la Congresul PPE, încearcă să-l pună pe președintele Klaus Iohannis la șefia Consiliului European, funcție ocupată în prezent de belgianul Charles Michel.

Liberalii, prezenți la Congresul PPE, doresc ca președintele Klaus Iohannis să fie la șefia Consiliului European, funcție ocupată în prezent de belgianul Charles Michel. Congresul Partidului Popular European(PPE) reprezintă o oportunitate în plus.

Un rol important în negocieri îl are alianța PSD – PNL. Liberalii mizează pe faptul că, după europarlamentare, familia lor politică europeană va rămâne cel mai important grup în viitorul Parlament European. Ei speră ca președintele Klaus Iohannis să fie votat. La aceste voturi, s-ar putea adăuga și voturile social-democraților români.

Klaus Iohannis ar putea fi președinte al Consiliului European

Surse politice au spus că actualul președinte al Consiliului European, Charles Michel, ar urma să vină la președinția Parlamentului European după Roberta Metsola, care are deja doi ani în acestă funcție, unde mandatul este de doi ani și jumătate.

Funcția de președinte al Consiliului European ar urma să-i revină lui Klaus Iohannis. Acesta ar putea primi o veste bunp chiar la finalul Congresului PPE de la București.

Președintele Iohnanis ar viza și funcția de Secretar General al NATO, pentru care autoritățile române au notificat deja partenerii din Alianța Nord Atlantică. Cu toate astea, șansele sunt mici. Contracandidatul său este Mark Rutte, fostul premier olandez pe care îl sprijină SUA, Marea Britanie și Germania, potrivit A3.

Klaus Iohannis, propus pentru șefia NATO

NATO a evitat să ofere clarificări cu privire la informațiile Bloomberg care sugerează că România a notificat aliații cu privire la propunerea președintelui Iohannis pentru funcția de secretar general al organizației.

„Vă îndrumăm către autorităţile române, pentru orice comentariu pe care îl pot avea”, a declarat Daniele Riggio, ofiţer de presă la Biroul de Diplomaţie Publică al NATO.

Mark Rutte nu are susținerea Bulgariei, Turciei și Ungariei

Până în prezent, Mark Rutte este unicul candidat oficial în cursa pentru cea mai înaltă poziție din NATO și se bucură de un sprijin puternic pentru a-l înlocui pe Jens Stoltenberg. Cu toate astea, premierul olandez se confruntă cu dificultăți în obținerea suficientelor voturi, din cauza opoziției exprimate de aliații de pe frontul estic, inclusiv Bulgaria, Ungaria, Turcia și România.