Persoanele şi organizaţiile care protestează vor fi identificate cu „mijloace video, digitale sau manuale” – şi apoi vor fi taxate pentru costul trimiterii forţelor de securitate pentru a supraveghea demonstraţiile lor, a declarat ministrul pentru securitate al lui Milei, Patricia Bullrich, în momentul în care a anunţat, joi, noul protocol. „Statul nu va plăti pentru utilizarea forţelor de securitate; organizaţiile care au statut legal vor trebui să plătească sau persoanele fizice vor trebui să suporte costurile”, a declarat Bullrich.

Scopul noilor reguli este de a preveni o formă tradiţională de protest cunoscută sub numele de piquete, în care demonstranţii blochează drumurile şi autostrăzile din oraş timp de ore, zile şi uneori chiar săptămâni la rând.

„Am trăit mulţi ani în condiţii de dezordine totală şi absolută. Este timpul să punem capăt acestei metode, şantajului suferit de cetăţeni”, a declarat Bullrich, care a adăugat că demonstranţii ar putea „protesta pe trotuar”.

Grupurile pentru drepturile omului şi parlamentarii opoziţiei şi-au exprimat îngrijorarea faţă de aceste reguli, despre care au spus că, în esenţă, ar incrimina protestele legitime.

„Sub promisiunea ordinii, (guvernul) încearcă să suprime protestele publice faţă de efectele măsurilor luate”, a afirmat Centrul de Studii Juridice (CELS) într-un comunicat. „Măsurile atacă dreptul la protest şi îi incriminează pe cei care demonstrează şi persecută organizaţiile sociale şi politice”, spune CELS.

Parlamentarul de stânga, fostă candidată la preşedinţie, Myriam Bregman a declarat pe X: „Ceea ce a anunţat Bullrich este absolut neconstituţional … Dreptul de a protesta este primul dintre toate drepturile”.

José Luis Espert, un deputat al partidului lui Milei, i-a răspuns cu trei cuvinte: „Închisoare sau glonţ”.

Noul protocol împuterniceşte poliţia din staţiile de tren şi de autobuz să confişte măşti de protecţie, bastoane sau alte elemente pe care le consideră că ar putea fi folosite într-o demonstraţie. De asemenea, acesta limitează participarea adolescenţilor la protestele sociale, stabilind că părinţii tinerilor care ar fi trebuit să fie la şcoală în loc să protesteze vor fi sancţionaţi.

„Bullrich a anunţat că guvernul va sancţiona participarea fetelor, băieţilor şi adolescenţilor la proteste. În acest fel, ea incriminează mamele şi taţii care cer condiţii mai bune pentru familiile lor şi îi exclude pe cei care se ocupă de îngrijirea lor”, a declarat CELS în comunicatul său.

Prezentatorul de televiziune Mario Massaccesi, de la canalul de ştiri TN, a reamintit că însăşi Bullrich a blocat străzile din centrul oraşului Buenos Aires atunci când a protestat faţă de măsurile de lockdown din pandemie. „Ce autoritate are ea acum pentru a le spune altora că nu pot protesta?”, a întrebat retoric prezentatorul de ştiri.

Protestele sunt de aşteptat ca răspuns la reducerile masive de salarii şi la creşterile uriaşe ale tarifelor şi costurilor de transport anunţate ca parte a programului economic „Drujba” al lui Milei.

Inflaţia, care atinsese un vârf de 160% în ultimele zile ale guvernului precedent al peronistului Alberto Fernández, a explodat în hiperinflaţie în prima săptămână a administraţiei libertariene a lui Milei. „Astăzi, inflaţia călătoreşte cu o rată zilnică de 1%, ceea ce înseamnă că merge la o rată anuală de 3678%”, a declarat Milei vineri, pe pagina sa de Instagram.