„HEALTHESIS – program postuniversitar de formare în economia sănătății”, în premieră în România, la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

Sursă foto: servuscluj.ro

Pe 17 noiembrie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a găzduit workshop-ul regional „Evaluarea tehnologiilor medicale în context național” în cadrul proiectului „HEALTHESIS – program postuniversitar de formare în economia sănătății”, desfășurat între aprilie 2021 și noiembrie 2023.

Acest workshop științific a marcat încheierea programului de formare dezvoltat în cadrul proiectului și a reunit peste 60 de experți în evaluarea tehnologiilor medicale, personal medical și reprezentanți ai autorităților publice implicați în gestionarea serviciilor de sănătate.

Obiectivul general al proiectului „HEALTHESIS – program postuniversitar de formare în economia sănătății” a fost să dezvolte în premieră în România un program postuniversitar în domeniul economiei sănătății, pentru a răspunde nevoilor actuale de formare a specialiștilor și decidenților din sistemul sanitar. Acest program urmărește să introducă principiile de cost-eficiență în intervențiile din domeniul sănătății, prin crearea unui sistem de indicatori de performanță pentru activitățile din sistemul medical.

Proiectul, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 6: Educație și competențe, a fost coordonat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

”Programul postuniversitar, acreditat de Ministerul Sănătății, și-a propus să îmbunătățească competențele în utilizarea unor tehnici moderne de management, evaluare economică și statistică aplicată în domeniul sănătății. Scopul principal al proiectului a fost stimularea discuțiilor și a schimbul de idei între specialiști, pentru a identifica cele mai bune practici și modalități de evaluare a tehnologiilor medicale în sistemul nostru de sănătate. Ne bucurăm să vedem interesul crescut pentru aceste subiecte și suntem convinși că rezultatele acestui program vor avea un impact semnificativ în domeniul medical românesc”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Printre lectorii invitați la workshop s-au numărat experți în domeniul evaluării tehnologiilor medicale, printre care prof. dr. Florentina Furtunescu de la UMF „Carol Davila”, coordonatorul național al proiectului, prof. dr. Adina Turcu Știolică de la UMF Craiova, dr. Ștefan Strilciuc și dr. Laszlo Lorenzovici, conf. dr. Corina Bocșan, coordonatorul regional al proiectului, șef lucr. Octavia Sabin, responsabilul programului postuniversitar, precum și întreaga echipă de lectori din cele trei facultăți ale UMF „Iuliu Hațieganu”. Fiecare lector a împărtășit din experiența sa din timpul dezvoltării proiectului și a arătat cum pot fi aplicate deciziile de evaluare a tehnologiilor medicale în domeniile lor de expertiză.

Acest workshop a reprezentat o oportunitate valoroasă de a intra în contact cu experți în domeniu și profesioniști implicați în managementul sanitar, facilitând schimbul de bune practici și experiențe. Scopul evenimentului a fost de a crea noi colaborări în domeniul economiei sănătății.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *