Sursă foto:Facebook/Consiliul Județean Cluj

Grupul „Tradiții ormănene” din localitatea Orman, județul Cluj, va reprezenta România la Festivalul-Concurs Internațional de Folclor Montan din Zakopane, Polonia. Această oportunitate este facilitată cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, o instituție culturală subordonată Consiliului Județean Cluj. Prin intermediul acestui eveniment, Grupul „Tradiții ormănene” va purta înalta reprezentare a județului Cluj și implicit a României la cea de-a 54-a ediție a festivalului.

Festivalul-Concurs are loc în perioada 18-25 august 2023 și este structurat pe trei secțiuni distincte: folclor tradițional, artistic și stilizat. Tema principală a competiției de tradiții folclorice din acest an este „Tradițiile păstorilor în folclorul muzical”. În cadrul acestei secțiuni, diverse ansambluri și grupuri din numeroase țări își vor prezenta tradițiile muzicale legate de universul pastoral.

Grupul „Tradiții ormănene” s-a înscris la secțiunea „folclor tradițional” și va aduce în prim-plan un obicei-ritual pastoral și de fertilitate numit „Împreunatu’ oilor”. Acest obicei, cunoscut în comunitățile tradiționale din județul Cluj, a avut în trecut un rol semnificativ în reglarea cantității de lapte colectată de la stână pe parcursul întregului an. În plus, el avea și o semnificație ritualică de protecție împotriva farmecelor care puteau afecta producția de lapte a oilor. Ritualul implica participarea femeilor, care udau „Păpăluhăra” sau „omu’ de frunze”, simboluri ale fertilității și reînnoirii naturii. Acest obicei era sărbătorit primăvara, odată cu reînvierea naturii.

Pe lângă participarea la competiția principală, Grupul „Tradiții ormănene” va susține numeroase spectacole și va prezenta meșteșuguri tradiționale și gastronomie specifică zonei Clujului. Toate aceste prezentări vor fi realizate pe scena festivalului din Zakopane, oferind astfel o platformă de înaltă vizibilitate pentru promovarea tradițiilor și obiceiurilor clujene. Festivalul-Concurs Internațional de Folclor Montan din Zakopane, Polonia, este recunoscut ca unul dintre cele mai mari evenimente folclorice din Europa. Acesta oferă țărilor participante o ocazie excelentă de a evidenția valorile culturii și tradițiilor naționale, servind drept model de inspirație pentru tinerele generații.

Juriul festivalului va fi compus din personalități culturale de renume internațional din domeniile muzicii, etnografiei, etnologiei, coregrafiei și folclorului. În trecut, distinsul etnomuzicolog clujean dr. Mircea Cîmpeanu a făcut parte din juriul acestei prestigioase competiții între anii 2012-2019.

Grupul „Tradiții ormănene” a fost fondat în primăvara anului 2016, la inițiativa doamnei Aurora Cozma, pasionată de tradițiile din satul natal. Comunitatea locală a răspuns cu entuziasm la acest demers, iar grupul a participat în diverse spectacole și festivaluri de folclor la nivel județean și național. Colaborarea strânsă cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a facilitat realizarea de filme documentare despre cultura tradițională a județului Cluj. Aceasta demonstrează angajamentul grupului în păstrarea și promovarea moștenirii culturale tradiționale din satul lor, consolidându-l ca unul dintre reprezentanții semnificativi ai județului Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.