Sursă foto: stiridecluj.ro

În timpul lucrărilor de restaurare la Biserica Sfântul Mihail, s-a făcut o descoperire semnificativă: un set de manuscrise medievale găsite în turnul secret. Unul dintre aceste volume a rămas la Cluj și a fost studiat de către profesorul Adrian Papahagi.

”Ne bucurăm de o descoperire codicologică importantă: un manuscris medieval nestudiat până acum iese la lumină la Cluj, iar el e legat de un manuscris aflat în colecțiile Bibliotecii Batthyaneum.Necunoscut comunității savante, manuscrisul a fost descoperit recent de arhivista Bisericii Romano-Catolice din Cluj, dr. Emőke Nagy, și a fost studiat în premieră de Adrian Papahagi, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai. Până la renovarea bisericii Sf. Mihail din Cluj, manuscrisul a fost ascuns, împreună cu alte circa 2000 de volume, majoritatea tipărite, în turnul secret al impunătoarei construcții gotice (în imagine). Acesta e singurul manuscris medieval păstrat la parohia Romano-Catolică Sf. Mihail din Cluj”, menționează istoricii.

Manuscrisul descoperit în Cluj, datat în 1470, cuprinde comentariile (postilla) ale franciscanului Nicolaus de Lyra (c. 1270-1349) la cele patru evanghelii, inclusiv completările lui Paulus, arhiepiscop de Burgos (c. 1351-1435). În același context, Manuscrisul I.12 al Bibliotecii Batthyaneum, datat în 1471, conține Postilla lui Nicolaus de Lyra și adăugirile lui Paul de Burgos pentru celelalte cărți ale Noului Testament (Faptele Apostolilor, Epistole, Apocalipsa).

Ambele cărți au dimensiuni similare, iar profesorul Papahagi, în urma unei vizite recente la Biblioteca Batthyaneum, a constatat că legăturile gotice contemporane ale manuscriselor sunt ornate cu aceleași modele și dotate cu piese metalice identice (lanțul de legare a fost păstrat doar în cazul manuscrisului din Cluj). Se pare că manuscrisele au fost comandate și legate în același atelier, probabil pentru parohia sau conventul franciscan din Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.