Sursă foto: Primăria Cluj-Napoca

Costurile pentru realizarea Centurii Metropolitane din Cluj-Napoca urmează să fie actualizate, iar proiectul va fi realizat în două etape. Valoarea totală a investiției este de 8.658.973 milioane de lei cu TVA.

În ședința de vineri, 5 aprilie 2024, consilierii locali vor aproba proiectul de hotărâre privind însușirea actualizării indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „DRUM TRANSREGIO FELEAC TR35 – Etapa I Centura Metropolitană TR35 și Drumuri de legătură”. Acești indicatori au fost aprobați și eșalonați în Faza I și Faza II prin Hotărârea de Guvern nr. 1315/2022 și actualizați prin Ordinul de Ministru MTI nr. 1442/27.07.2023.

Etapa 1 presupune costuri de 6.135.418 milioane de lei, iar Etapa II – 2.523.554 milioane de lei. Durata de execuție a lucrărilor pentru fiecare fază a proiectului este de 4 ani, iar termenul total al lucrărilor este estimat la 8 ani.

Pentru prima etapă de realizare a Centurii Metropolitane este prevăzută o lungime de 23,67 km și aproape 20 de kilometri de drumuri de legătură. În prima etapă este prevăzută legătura Centurii Metropolitane Cluj-Napoca cu viitorul Spital Regional de Urgență, iar etapa a doua va fi și conexiunea cu Autostrada Transilvania.

Profilul șoselei la racordările cu DN 1 și DN 1 C este de Drum Național cu o bandă/sens, iar la intersecțiile cu nodurile rutiere platforma se lărgește la două benzi/sens, banda suplimentară fiind pentru accelerare/decelerare. Lățimea platformei drumului în calea curentă este de 23 de metri, cu un profil de drum expres de 2X7 metri, o zonă mediană de 4 metri cu benzi de ghidaj și parapete de protecție, iar lățimea acostamentelor este de 5 metri (2X2,5 metri). Accesul la spital se va face direct din DN1, dar și prin spate, pe la mall-ul VIVO, printr-o bretea secundară. De asemenea, DN1 va fi lărgit la 6 benzi: 4 de circulație și 2 pentru autobuze, SMURD, pompieri, cu piste de biciclete de 3 metri lățime.

În etapa a doua, se vor realiza lucrările de la Gilău până la Florești și de la nodul cu centura Vâlcele-Apahida până la nodul 20 Câmpenești. În cadrul acestei faze, se va asigura conexiunea cu Autostrada Transilvania.

Cine efectuează lucrările

Pentru Drumul TransRegio Feleac T 35 (Centura Metropolitană), Primăria Cluj-Napoca a încheiat deja un contract cu Viarom pentru primul lot de peste 2 kilometri care urmează să fie modernizat între Cluj-Napoca și comuna Florești. Pentru cei alți 24 de kilometri din Centura Metropolitană, plus 20 de kilometri de drumuri de legătură (tronsonul 2 al centrurii TR35), primăria a primit o singură ofertă la licitație, și anume cea a Asocierii CON-A OPERATIONS, DIMEX 2000, HYDROSTROY AD, CONCELEX și Automagistral – Pivden. Aceste companii sunt deja implicate în lucrările la drumul expres DN 1 Tureni – A3 din Cluj. Oferta se află în prezent în etapa de evaluare.

Exproprieri pe porțiuni

Se preconizează că lucrările la Centura Metropolitană a Clujului vor începe în acest an. Primarul Emil Boc a menționat că suma de 200 de milioane de euro alocată de Ministerul Transporturilor pentru exproprieri nu este disponibilă în întregime, astfel că exproprierile vor fi realizate etapizat, în funcție de progresul lucrărilor. În prima fază, sunt disponibili 4 milioane de lei. Șantierul va fi demarat după începerea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență din Florești.

La finalul anului 2023, Guvernul a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere pentru lucrările la Drumul Transregio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR 35 și Drumuri de Legătură. Printre imobilele care urmează să fie expropriate se află cele situate în localitățile Apahida, Baciu, Cluj-Napoca, Florești și Feleacu. Pentru realizarea acestui obiectiv, este necesară exproprierea a 1.598 de imobile deținute în proprietate privată, ce reprezintă terenuri cu o suprafață totală de 3.026.125 metri pătrați. Valoarea despăgubirilor se ridică la peste 212 milioane de euro (1.053.732 mii lei). De asemenea, pentru executarea lucrărilor, este necesară ocuparea unei suprafețe de teren de 348.961 metri pătrați care aparține proprietății publice a statului și a unei suprafețe de teren de 185.697 metri pătrați care aparține proprietății publice a unităților administrativ-teritoriale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.