Sursă foto: stiridecluj.ro

Compania de salubritate Supercom a fost sancționată de către Garda de Mediu cu o amendă în valoare de 80.000 de lei, însă până în prezent a achitat doar suma de 25.000 de lei. Garda de Mediu a constatat că la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor s-a acumulat o cantitate semnificativă de deșeuri care nu au fost tratate pentru a neutraliza mirosurile neplăcute. Acest lucru, împreună cu nivelarea deșeurilor din depozitul Supercom, precum și condițiile meteo, cum ar fi canicula și vântul, au contribuit la răspândirea unui miros specific către Cluj-Napoca.

Membrii comunității civice din Cluj s-au indignat de faptul că Supercom nu a achitat nici măcar jumătate din amenda inițială, însă șeful Gărzii de Mediu Cluj, Lucian Stanca, a declarat că nu poate interveni în această situație, deoarece legea nu permite interpretări.

„Sancțiunea se poate încadra între 50.000 și 100.000 de lei. Conform Ordonanței de Guvern, nr. 2 din 2001 se poate achita jumătate din minim. Noi am dat o amendă de 80.000 de lei, iar cei de la Supercom au achitat rapid jumătate din minim, adică 25.000 de lei (n.red. jumătate din minimul de 50.000 de lei).

Legiuitorul a stabilit minimul și acesta poate fi achitat în 15 zile. Asta nu exclude situația ca în instanță firma Supercom va contesta amenda și dacă pierde va rămâne cu suma aceasta plătită. Dacă nu achita jumătate din minim, atunci se trezea că pierde și trebuie să achite 80.000 de lei”, a afirmat șeful Gărzii de Mediu Cluj, Lucian Stanca.

El a menționat că în timpul probelor de jumătate de oră, nu s-au identificat depășiri ale limitelor de miros neplăcut, nici la depozitul de deșeuri Supercom, nici la cel de la Aiton, care este operat de firma Transavia. La Aiton, există o cantitate semnificativă de gunoi, care este utilizat ca îngrășământ pe câmpuri. Aiton se află la aproximativ 20 de kilometri distanță de Cluj-Napoca, iar autoritățile de mediu nu cred că mirosul de la această distanță poate ajunge până în Cluj-Napoca.

„La probele de o jumătate de oră nu a ieșit nicio depășire și se discută să vină laboratorul de la Bacău să facă măsurători de durată și la Aiton și la CMID (n.red. Groapa de gunoi Supercom, de la Pata Rât). Aceste măsurători sunt mai complexe și fără drept de apel. Astea de o jumătate de oră nu sunt concluzive”, a mai precizat șeful Gărzii de Mediu.

Cu toate că toate semnele indică faptul că mirosul neplăcut provine de la depozitul de deșeuri al Supercom, laboratorul a fost inițial trimis la Cluj și apoi redirecționat către Aiton.

„Autoritățile, inclusiv noi, au primit sesizări încă dinainte de 28 august, când a mirosul în Cluj-Napoca. Transavia face fertilizări în fiecare toamnă, pentru pregătirea culturilor, dar clujenii reclamă de mai demult. Avem 300 de sesizări și sunt diferite. Unii spun că miroase de canal, alții de rahat, alții de găinaț, alții a gunoi și cadavre”, a mai precizat Lucian Stanca.

Menționăm că primele analize efectuate la Ferma Vegetală Rediu, în comuna Aiton, la terenurile agricole adiacente fermei vegetale și la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor nu au evidențiat depășiri ale concentrației maxime admise pentru probele de scurtă durată la amoniac. Cu toate acestea, rezultatele celor mai recente analize indică altă situație.

„În urma analizării probelor prelevate de către reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Cluj prin echipamentele tehnice aflate în dotare, din data de 04.09.2023, din Ferma Vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, la limita de incintă, unde s-a amplasat un punct de prelevare pentru determinarea nivelurilor de amoniac (NH3) și hidrogen sulfurat (H2S), prin analiză de durată lungă (24h), s-a constatat faptul că a fost depășit nivelul maxim admis pentru amoniac (0.14 mg/m3 față de 0.1 mg/m3)”, indică analiza Agenției pentru Protecția Mediului Cluj.

În prezent, procesul de monitorizare este în curs de desfășurare, atât la Ferma Vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, cât și la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID). Începând de astăzi, cu ajutorul autolaboratorului, se efectuează monitorizarea oxizilor de azot, oxizilor de sulf, monoxidului de carbon, compușilor organici volatili, particulelor PM2,5/ PM10, iar în plus, prin intermediul raportărilor administrației meteo, se vor înregistra direcția și viteza vântului, presiunea atmosferică, temperatura aerului, umiditatea și radiația solară, conform declarațiilor autorităților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.