Contractul de aproape 9 miliarde lei pentru magistrala de metrou M1 din Cluj-Napoca, prima linie din afara Bucureștiului, va fi semnat joi, de către primăria condusă de Emil Boc.

„Astăzi, 25 mai, ora 15.00, va avea loc ceremonia de semnare a contractului pentru proiectarea și execuția magistralei de metrou M1 din Cluj-Napoca, finanțat din PNRR, în prezența prim-ministrului Nicolae Ciucă și a altor oficialități guvernamentale”, a transmis Primăria Cluj Napoca, citată de site-ul local Ziua de Cluj.

Evenimentul se va desfășura la Primăria Cluj-Napoca. Ciucă va susține o alocuțiune în cadrul ceremoniei, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.

Metroul din Cluj ar urma să aibă 21 de stații

Magistrala de metrou M1 din Cluj-Napoca este prima linie din afara Bucureștiului și este cel mai mare contract din Transporturi de până acum.

Metroul din Cluj ar urma să aibă 21 de stații, costă în total 9 miliarde lei, dintre care 1,5 miliarde lei sunt fonduri din PNRR.

Contractul este unul pentru un proiect „la cheie”, adică include toate lucrările necesare punerii în funcțiune a magistralei: structuri, tuneluri, finisaje, instalații și automatizare, notează Hotnews.

Trenurile metroului din Cluj-Napoca vor circula la un interval de 90 de secunde. Lungimea unui tren de la Cluj va fi de 51 m, față de 112 m la București, iar capacitatea maximă de călători va fi per tren la Cluj mai mică decât la București: 540 de persoane la Cluj, față de 1.200 de persoane în Capitală.

Termenul de realizare este de 8 ani, cu 12 luni pentru etapa de proiectare și 7 ani pentru execuție. Constructor este Asocierea Gulermak (Turcia) – Alstom – Arcada.

În noiembrie 2021, Emil Boc a publicat un videoclip în care prezintă proiectul metroului.