„PNL spune «nu» taxei pe marile companii propusă de PSD. România are nevoie de stabilitate şi predictibilitate! Stabilitatea politică, economică, fiscală sunt factori generatori de dezvoltare economică. PNL nu susţine introducerea de noi taxe şi impozite. O astfel de măsură poate duce la creşterea preţurilor la multe produse de bază. Fiecare nouă taxă se regăseşte în preţul final. Cei care plătesc sunt cetăţenii, chiar dacă taxa se pune firmelor. Măsura ar lovi şi în firmele româneşti, fie cu capital românesc, fie mixt”, a scris Alina Gorghiu, vineri pe Facebook.

 

Ea a adăugat că PSD nu a iniţiat consultări cu mediul de afaceri, cu firmele care au capital românesc pentru a afla şi punctul lor de vedere.

 

„Astfel de propuneri nu ar trebui nici măcar vehiculate în spaţiul public fără a avea în spate studii temeinice de impact. Orice modificare în politica fiscală a României trebuie bine cântărită, nu tratată în cheie electorală. Această propunere nu apare în programul de guvernare agreat şi asumat de partidele din coaliţie”, a completat Gorghiu.

 

Social-democraţii au precizat că scopul final al taxei de solidaritate este de a susţine măsurile pentru scăderea impozitării muncii, în special la angajaţii cu venituri mici sau medii, şi de a susţine sistemul de Educaţie care pregăteşte viitoarea forţă de muncă a României. „PNL trebuie să se hotărască dacă vrea să fie alături de aceşti angajaţi care muncesc din greu, care contribuie substanţial la creşterea economică, dar care au fost afectaţi puternic de creşterea preţurilor, în contextul inflaţionist global”, a mai transmis PSD.

 

Liberalii au transmis, după ce PSD a precizat că taxa de solidaritate este necesară pentru scăderea impozitării muncii, că au susţinut întotdeauna reducerea taxării muncii, astfel încât românii să primească mai mulţi bani. PNL sprijină ferm renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time, scăderea CAS, propunere iniţiată deja de către partid în Parlament, şi orice tip de măsuri care cresc veniturile, atât celor angajaţi la stat, cât şi la privat, fără a afecta mediul de afaceri. Liberalii au adăugat că, dacă PSD îşi doreşte cu adevărat să îi ajute pe români, atunci „aşteptăm de la ministrul de Finanţe de la PSD, Adrian Câciu, un plan pentru scăderea inflaţiei şi pentru ca România să se împrumute la dobânzi mai mici”.