”La transportatori avem în continuare această negociere în ceea ce priveşte RCA-ul, unde în seara asta, din câte ştiu eu, preşedintele ASF a avut discuţii cu anumiţi transportatori şi au găsit anumite amendamente legislative pe care şi le asumă preşedintele ASF-ului. Rămâne ca şi eu să stau de vorbă cu asiguratorii, să vedem limitele în care ne putem încadra şi pe care şi dânşii le pot accepta, un lucru corect. Mi se pare mult cât este RCA-ul acum, chiar dacă avem o incidenţă de aproape 20%, de departe cea mai mare din Europa la traficul de camioane. Dar împreună încercăm să găsim soluţia cea mai bună”, a afirmat şeful Guvernului, la Antena 3, luni seară. 

 

El a susţinut că România nu îşi mai permite încă un faliment al unei firme de asigurări, spunând că a ”trimite în faliment” pe asigurători nu ar rezolva nimic.

 

”Nu-şi mai permite România. Am avut vreo şase falimente la firmele de asigurări. Nu pot să vin să plafonez la un preţ convenit de mine şi de dvs. aici, în studio, pe care piaţa nu îl poate suporta, pentru că bag acele companii în faliment şi o luăm de la capăt. Trebuie să creăm un climat corect, dar sunt mult prea mari. Media este în jur de 9.000 de lei, se ajungea, în urma incidentelor pe care le-au avut, se ajungea şi la 18.000-19.000. Mi se pare mult. Mai ales la micii transportatori, este foarte greu de suportat”, a spus Marcel Ciolacu.

 

El a adăugat că are nevoie de discuţii cu companiile de asigurări, cărora nu li se pot impune tarife. 

 

”Eu nu-s Ceauşescu. Le-am şi spus la întâlnire: nu vă uitaţi la mine, că eu nu-s Ceauşescu, să dau mâine ordonanţe şi decrete şi decizii”, a explicat Ciolacu.

 

Ciolacu a făcut şi o propunere legată de acciza impusă de stat pentru motorină şi prevăzută în PNRR: ”Am discutat cu Ministerul de Finanţe, cred că este posibil ca jumătate din noua acciză pe care am introdus-o la motorină că o putem întoarce la transportatori şi distribuitori, ca şi subvenţie”.

 

El a menţionat că nu se poate renunţa la noua acciză, ea fiind asumată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.