Premierul Marcel Ciolacu a avut, marţi, consultări cu reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia şi ai Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, continuând astfel dialogul cu mediul de afaceri, care a inclus până acum consultări şi cu reprezentanţii marilor retaileri, ai industriei construcţiilor şi cu cei ai industriei alimentare, arată Guvernul, într-un comunicat de presă.

 

”Guvernul României este angajat să menţină deschise toate căile de finanţare europene, fapt ce implică punerea în aplicare a reformelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Economia naţională şi cetăţenii români au nevoie de investiţii şi de servicii publice de mai bună calitate”, a afirmat Ciolacu.

 

Reprezentanţii Guvernului au prezentat mediului de afaceri principiile care stau la baza planului de măsuri economice, aflat acum în curs de elaborare la nivelul Executivului.

 

”Scopul acestui plan este să permită statului român atât accesarea tuturor fondurilor europene disponibile, cât şi să determine mai multă stricteţe în privinţa cheltuielilor publice. Membrii Executivului au menţionat că prin aceste măsuri sunt identificate resurse suplimentare pentru a îndeplini angajamentul public de a aloca mai multe fonduri pentru cele două sectoare publice esenţiale, Educaţia şi Sănătatea. Guvernul rămâne deschis dialogului şi consultărilor cu mediul de afaceri”, se arată în comunicat.

 

”Ar trebui ca Guvernul să-şi facă ordine în propria curte. (…) trebuie să lucrăm împreună, fiecare dintre noi avem ceva de făcut, fiecare dintre noi putem să contribuim. Dânşii ştiu mai bine unde pot face economii”, a declarat, la finalul consultărilor, Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia.

 

La rândul său, Florin Jianu, preşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, a afirmat că este nevoie de predictibilitate.

 

”Ceea ce am solicitat, împreună cu partenerii noştri, a fost stabilitate şi predictibilitate. Orice fel de necesară modificare fiscală trebuie făcută de la 1 ianuarie 2024, acesta este mesajul pe care noi l-am transmis. Apoi, Guvernul trebuie să dea primul exemplul în ceea ce înseamnă echilibrarea bugetului de stat şi mai ales a cheltuielilor. Am spus nişte lucruri foarte clare legat de fondurile europene – din perioada 2021-2027, până în acest moment, nu s-a cheltuit niciun euro, s-au promis 490 de apeluri în valoare de 36,8 miliarde de euro şi nu s-a cheltuit niciun euro, în continuare se fac agenţii, în continuare sunt angajări la bugetul de stat, or ceea ce noi am solicitat din partea mediului privat a fost echitate”, a declarat el.

 

Jianu a subliniat că mediul privat ”rămâne constant” în solicitările sale către Executiv, arătând că ceea ce cer companiile, mari sau mici, este ”neschimbarea regulilor în timpul jocului”, pe lângă stabilitate şi predictibilitate. 

 

”Faptul că schimbi nişte lucruri în timpul anului fiscal poate duce la închiderea multor companii şi pierderea competitivităţii şi locurilor de muncă. Acestea sunt lucrurile pe care noi le transmitem”, a menţionat el.

 

Acesta a precizat că nu doreşte să comenteze punctual pe unele măsuri, precum posibilitatea majorării, din luna septembrie, a salariului minim pe economie.

 

”Eu cred că Guvernul trebuie să iasă şi să spună care sunt măsurile asumate pe care le propune mediului de afaceri, împreună cu partenerii noştri am solicitat ca aceste măsuri să ne fie şi nouă trimise, să fie însoţite de analize de impact şi noi să răspundem în consecinţă acestor măsuri pentru că am primit foarte multe întrebări din spaţiul public şi nu aş vrea să comentez punctual pe o măsură sau alta, pentru că am avut o inflaţie de măsuri, foarte multe întrebări cu privire la o măsură sau alta. Eu i-aş spune Guvernului, legat de salariul minim pe economie, faptul că acesta a fost mărit la 1 ianuarie 2023, că în construcţii este 4.000 de lei (…) şi în continuare faptul că cei 200 de lei rămaşi în suspans în discuţie cu Guvernul, cu mărire voluntară şi fără purtătoare de taxe şi impozite nu am primit niciun răspuns”, a mai spus Jianu.