Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheitat tranzacţiile cu un declin de 0,1%, după o sesiune agitată.

Creşterile au fost connduse de sectorul produselor chimice, cu o creştere de 0,9%, în timp ce acţiunile companiilor de petrol şi gaze au urcat cu 0,8%.

Acţiunile din domeniul sănătăţii au înregistrat cea mai mare pierdere, de 1,1%.

Indicele S&P Global Ratings şi-a ridicat prognoza pentru evoluţia produsului intern brut al zonei euro în 2023 la 0,6%, de la 0,3%, invocând piaţa robustă a muncii, impactul măsurilor fiscale şi perspectivele dobânzilor.

Cu toate acestea, S&P Global Ratings a observat că unii factori pozitivi post-pandemici se estompează şi dobânzile mai mari ar putea afecta cererea şi şi-a redus previziunile de creştere pentru 2024 la 0,9%, de la 1%.

Între timp, un sondaj german despre încrederea oamenilor de afaceri în economie a ratat în mod semnificativ aşteptările economiştilor şi a constatat că companiile ”au fost deosebit de pesimiste”.

Indicele Stoxx 600 a scăzut pe parcursul a cinci sesiuni consecutive, săptămâna trecută, deoarece a reflectat sentimentul global negativ.

Preţurile globale ale petrolului au crescut luni, după ce în weekend a avut loc o rebeliune armată împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin condusă de Evgheni Prigojin, liderul grupului de luptători mercenari Wagner.

Preţurile au crescut pe măsură ce investitorii au monitorizat o posibilă penurie de petrol, dar câştigurile s-au redus după ce revolta condusă de Prigojin s-a încheiat rapid.

Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu 0.7%, la 74,39 dolari pe baril, în timp ce petrolul West Texas Intermediate (WTI) a fost cotat în urcare cu 48 de cenţi, sau cu 0.7%, la 69,64 dolari pe baril.