Sursă foto: servuscluj.ro

 

Mai mult de 100 de persoane defavorizate din zona Pata Rât au primit o nouă locuință în urma implementării unui proiect finanțat de Norvegia. Ca parte a acestui proiect, Primăria Cluj-Napoca a achiziționat 31 de case destinate persoanelor expuse riscului de marginalizare.

„Un nou proiect cu finanțare norvegiană pentru sprijinul comunității de la Pata Rât se află în ultima etapă de implementare. Prin „Intervenții integrate replicabile pentru locuire incluzivă și combaterea marginalizării în Zona Metropolitană Cluj” (Pata 2) derulat de ADI-ZMC au fost achiziționate 30 locuințe în municipiu și zona metropolitană – 10 în Cluj-Napoca, 17 în Florești, 2 în Apahida și 2 în Gilău. Astfel vor fi relocate 158 de persoane de la Pata Rât. Alte aproximativ 150 persoane au fost mutate anterior în cadrul unui proiect similar cu finanțare norvegiană.

Familiile beneficiare au semnat contractele la mijlocul lunii și se mută în aceste zile în noile locuințe. Apartamentele se află în proprietatea ADI-ZMC (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj) și sunt acordate prin contract de închiriere – la suma modică de 150 lei/lună – familiilor selectate din comunitatea de la Pata Rât.

Cel mai important proiect curent cu finanțare internațională din portofoliul ADI ZMC, „Pata 2” s-a desfășurat în perioada 2020-2023 și are valoarea de 4,2 milioane euro. Suma provine dintr-un grant norvegian, proiectul fiind implementat de ZMC în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM) a Primăriei Cluj-Napoca, Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) și Primăria Bergen din Norvegia. Obiectivul a fost de a asigura o intervenție complexă pentru desegregarea zonei marginale Pata-Rât”, a declarat primarul Emil Boc.

În plus față de achiziționarea de locuințe, proiectul a inclus următoarele:

  • Dotarea apartamentelor cu mobilier de bază (comodă, dulap, birou) și electrocasnice: mașină de spălat haine, frigider, aragaz, hotă.
  • Echiparea și licențierea unui nou Centru Social Comunitar situat pe strada Plevnei nr. 158, operat de DASM, cu înregistrarea a 1.200 de beneficiari.
  • Oferirea de analize și consultații medicale pentru peste 250 de persoane, cu procesul în desfășurare.
  • Livrarea a peste 60 de trusouri pentru nou-născuți, în valoare de 2.300 de lei fiecare, de către DASM.
  • Achiziționarea și distribuirea de încălțăminte și îmbrăcăminte pentru aproape 100 de elevi.
  • Organizarea a peste 230 de activități nonformale (culturale, artistice, turistice etc.) de către UBB pentru a combate abandonul școlar.
  • Oferirea de mentorat, orientare și meditații pentru peste 30 de elevi de către ZMC.
  • Livrarea de pachete cu hrană (3.350) și lemne de foc în timpul pandemiei și în perioada de temperaturi scăzute.
  • UBB lucrează la elaborarea unei metodologii de relocare care va servi ca bază pentru o propunere de politică publică în acest sens, replicabilă și scalabilă.
  • Banca Mondială a menționat proiectele finanțate prin granturi norvegiene din Pata-Rât ca exemple de bune practici în noiembrie 2021, iar Agenția ONU pentru instruire și cercetare (UNITAR) a selectat proiectul pentru a fi prezentat ca model de intervenție la World Family Summit 2022.

Pe lângă acest proiect, ZMC și Primăria Cluj-Napoca au fost și continuă să fie implicate în mai multe intervenții și programe în zonă. De exemplu, prin proiectul cu finanțare europeană UIA – Cluj Future for Work, au fost instalate echipamente pentru acoperirea cu internet wireless a comunităților din Pata Rât, au fost amplasate două unități sanitare echipate cu dușuri, lavoare și boxe WC, și a fost introdusă temporar o linie de autobuz cu oprire în Pata-Rât.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.