Ajuns la vârsta de 63 de ani (este născut pe data de 10 august 1960), Antonio Banderas are în spate o carieră impresionantă. Deși se poate spune că este la o vârstă înaintată, celebrul actor pare că a crescut chiar ritmul proiectelor în care este implicat, în ultimii ani. 
În 2022, numele său a fost legat de filme precum The Enforcer, Code Name Banshee și Uncharted, iar în 2023 este parte din alte titluri de succes, cele mai multe aflate în faza de producție sau post-producție.
José Antonio Domínguez Bandera se prezintă nu doar ca actor, ci și ca regizor, producător, dansator și cântăreț. S-a născut în sudul Spaniei, la Málaga, în Andaluzia. A vrut inițial să devină fotbalist profesionist, dar o accidentare l-a făcut să se reorienteze spre cealaltă pasiune a sa, actoria. La vârsta de 19 ani, deja lucra la un mic teatru. 
În perioada 1982 – 1990 a jucat în mai multe filme, printre care Laberinto de pasiones (1982), Matador (1986), La ley del deseo (1987), Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988), și ¡Átame! (1989). Acesta din urmă (în limba română – Leagă-mă strâns!), i-a adus o oarecare recunoaștere și în Statele Unite ale Americii, căci filmul s-a bucurat de succes internațional. Și-a început astfel cariera la Hollywood în filme ca The Mambo Kings (1992) și Philadelphia (1993).
Antonio Banderas –  El Mariachi din celebrul film Desperado
În 1995 a primit rolul principal în Desperado, unul dintre filmele cu care a rămas puternic asociat. În calitate de El Mariachi, a cucerit publicul în acest film american de inspirație latino. 
https://www.youtube.com/watch?v=w5fLGWrHouk 
Acțiunea este explozivă, coloana sonoră de excepție, iar partenera sa este nimeni alta decât frumoasa Salma Hayek. Magia acestui gen muzical i-a determinat și pe producătorii de jocuri de cazino să pună la punct jocuri de păcănele online precum Money Mariachi Infinity Reels (Reel Play), Esqueleto Mariachi (Red Tiger) sau Mariachi Fiesta (GameArt).
Alte filme de succes ale lui Antonio Banderas
La un an distanță de filmul Desperado, Antonio Banderas a jucat în Evita alături de Madonna. A urmat în 1998 un alt film de top – Masca lui Zorro. În 2015, a revenit în rolul lui Zorro într-o continuare a acestei producții, intitulată Legenda lui Zorro. Alte filme pentru care este foarte cunoscut Antonio Banderas sunt Interviu cu un vampir (1994), unde a apărut alături de Tom Cruise și Brad Pitt, Asasini (1995), cu Sylvester Stallone, Al 13-lea războinic (1999) și Pielea în care trăiesc (2011). 
Pentru că am amintit de marele actor de acțiune Sylvester Stallone, merită amintită colaborarea sa cu Antonio Banderas și în cadrul seriei de actualitate The Expendables: Eroi de sacrificiu. Al 4-lea film al francizei, în care Banderas nu mai apare, are programată lansarea în cinematografe pe data de 22 septembrie 2023.

În ceea ce privește viața sa personală, Antonio Banderas s-a bucurat de o imagine de sex-simbol, fiind considerat de altfel unui dintre cei mai sexy actori de la Hollywood. A fost căsătorit cu Ana Leza în perioada 1987 – 1996, apoi din același an cu actrița americană Melanie Griffith, până în anul 2015. Fiica lor, Stella Banderas, a apărut cu părinții ei în filmul Crazy in Alabama, în 1999, film în care a jucat Melanie Griffith și pe care l-a regizat Antonio Banderas.