Sursă foto: stiridecluj.ro

Prețurile la evenimentele organizate de administrația locală și județeană din Cluj cresc, iar clujenii cu greu fac față cerințelor de a transforma orașul într-un loc cu servicii de cinci stele. Se pare că modernizarea Platoului Sălii Sporturilor de către administrația locală a fost realizată, în principal, pentru a obține venituri suplimentare de la comercianții din Cluj, lăsându-i pe locuitorii orașului să se confrunte cu prețurile exagerate ale produselor locale expuse acolo.

„Era o vreme când Zilele Recoltei însemnau aprovizionarea cu legume pentru iarnă la prețuri accesibile, într-o atmosferă de sărbătoare mai degrabă necăutată, spontană.

Cred că acest lucru nu s-a schimbat. Oamenii vor să cumpere produse autohtone, la prețuri accesibile, de la producători locali, din apropierea Clujului.

Dar la târgul de azi, mulți dintre clujenii cu care am stat de vorbă ne-au spus că în toată feeria festivalieră, prețurile au ajuns mult prea piperate ca să mai cumpere legume și fructe în cantități ca pentru iarnă.

De partea cealaltă, producătorii care au participat la târg prin asociația Produs de Cluj ne-au spus că au avut de achitat o taxă de participare de 1000 de lei pentru cele trei zile, la care s-au adăugat, bineînțeles, și alte costuri.

Ca să revenim la un târg care este mai mult despre fond și mai puțin despre formă, producătorii locali și consumatorii trebuie să aibă posibilitatea să se întâlnească într-un cadru mai accesibil, mai flexibil și mai echitabil, atât pentru unii cât și pentru alții.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de:

– piețe volante săptămânale în toate cartierele orașului

– de o verificare atentă a certificatelor de producători și de controale pe teren, astfel ca la tarabe să ajungă producători locali, nu samsari și, mai ales,

– facilități acordate producătorilor autentici, care să se reflecte și în prețul produselor.

Sunt soluții de bun simț, firești și la îndemână, pe care le-am propus și le vom propune în continuare administrație locale”, a declarat Alexandra Oană, consilier local.

Ziua Recoltei a avut loc la Cluj-Napoca în perioada 22-24 septembrie, dar a părut mai mult a fi o „Zi a câștigului”. Sărbătorile din ultimii 2 ani nu mai reprezintă experiențele tradiționale din trecut, când erau mai centrate pe oameni și pe bucuria de a cumpăra la prețuri accesibile produse autohtone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.