Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) este încântată să anunțe inaugurarea Proiectului BIGALPS, un proiect tip EIC Transition, cu scopul de a inova în domeniul stabilizării terenului. Acest proiect este finanțat de European Innovation Council and SMEs Executive Agency (Agenția Executivă pentru Inovație și Întreprinderi Mici și Mijlocii a Consiliului European) prin programul HORIZON-EIC-2022-TRANSITION-01, cu sprijin din partea SERI (Secretariatul de Stat pentru Educație, Cercetare și Inovație) din Elveția. Acesta marchează un moment deosebit, fiind primul proiect de acest tip câștigat în România.

Cu ocazia lansării acestui proiect, Prof. dr. ing. Vasile Țopa, rectorul UTCN, a subliniat importanța și unicitatea sa: ”Este o realizare deosebită pentru Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și oferă o oportunitate unică de a contribui activ, prin inovație și transfer tehnologic, la atingerea obiectivelor stabilite atât la nivel național, cât și european, în ceea ce privește reducerea amprentei de CO2 și crearea unui mediu mai sigur și sănătos pentru societatea noastră”.

Proiectul este condus de UTCN și desfășurat în colaborare cu două institute de cercetare prestigioase din Elveția și Franța: EPFL – École Polytechnique Fédérale de Lausanne (Elveția) și INRAE – l’Institut National de Recherche pour l’Agriculture, l’Alimentation et l’Environnement (Franța). Proiectul se va întinde pe parcursul a 3 ani și va dispune de un buget de aproape 3 milioane de euro. Iulia Prodan, Lector la Facultatea de Construcții, Departamentul Structuri, din cadrul UTCN, ocupă poziția de director al proiectului.

BIGALPS aduce inovație în domeniul stabilizării solului prin introducerea unei tehnologii inovatoare de tratare a terenului, o soluție ecologică care are potențialul de a rezolva probleme critice legate de stabilitatea solului, precum alunecările de teren, eroziunea și terenurile dificile pentru construcții. Acest proiect continuă cercetarea realizată în cadrul a două proiecte ERC (European Research Council), BIOGEOS și CEBREWA, coordonate de partenerii UTCN din Elveția, EPFL.

La baza proiectului se află tehnica de îmbunătățire a solului cunoscută sub numele de bio-cimentare. Această tehnică se bazează pe activitatea metabolică a microorganismelor pentru a produce carbonat de calciu, care leagă particulele de sol, creând astfel un material nou cu o rezistență crescută.

Obiectivul principal al proiectului BIGALPS este maturizarea și validarea acestei tehnologii revoluționare în condiții reale, în conformitate cu normele și standardele industriale existente. Astfel, vor fi implementate 3 proiecte pilot, unul pentru fiecare dintre cele trei probleme de stabilitate pe care proiectul le vizează. Două dintre acestea – cel pentru alunecările de teren și cel pentru terenurile de fundare – vor fi realizate la Cluj, în timp ce cel de-al treilea, pentru eroziune, va fi implementat în Franța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.