Sursă foto: stiridecluj.ro

Un militar din Câmpia Turzii a primit daune morale în valoare de 10.000 de euro de la Antena Group, după ce televiziunea l-a indicat în mod greșit drept criminal. În acest caz, Antena Group a preluat o știre greșită din presa italiană referitoare la o crimă comisă în Italia într-o familie de români.

În cadrul procesului desfășurat la Tribunalul Cluj, militarul, care servește în unitatea militară din Câmpia Turzii, a declarat că în seara zilei de 24 septembrie 2022, care era un sâmbătă, a observat că a primit mai multe apeluri nepreluate de la colegii săi, iar aceștia i-au trimis și mesaje vocale și scrise în care îl întrebau ce s-a întâmplat cu el și unde se află în acel moment, întrebări care, la momentul respectiv, nu aveau nicio logică, conform relatărilor publicate în Adevărul.

După ce a contactat colegii săi, acesta a aflat că în cadrul unității militare se răspândise zvonul că militarul și-ar fi ucis soția și că această informație ar fi fost difuzată de postul de televiziune Antena 1 în cadrul jurnalului de știri.

Antena 1 s-a apărat în cadrul procesului, argumentând că jurnaliștii săi au preluat știrea din presa italiană, iar jurnaliștii italieni au fost sursa erorii în acest caz.

„Asocierea imaginii reclamanţilor cu autorul si cu victima omorului nu a fost una intenţionată și nici măcar rezultatul unei neglijențe grave. Imaginea a fost preluată de la o sursă credibilă, respectiv de la jurnaliştii locali care au analizat faptele la faţa locului. Prin urmare, asocierea imaginii reclamanţilor cu alte persoane a fost în mod evident rodul unei erori, care s-a produs în ciuda diligențelor profesionale de a obţine și difuza o informaţie corectă”, a declarat postul de televiziune, conform sursei citate.

Cererea reclamanților a fost parțial acceptată de Tribunalul Cluj, obligând Antena Group să plătească suma de 6.000 de euro reclamantului și 4.000 de euro soției acestuia.

„Libertatea de exprimare exercitată cu bună-credinţă presupune ca autorul afirmaţiilor să cunoască veridicitatea acestora, fiind obligat să depună suficiente eforturi pentru a verifica acest caracter al lor, ceea ce nu se verifică în speţa de faţă, în condiţiile în care pârâta s-a limitat la a prelua o ştire difuzată iniţial de o televiziune italiană, asociind însă imaginea reclamanţilor cu conţinutul acesteia”, se precizează în hotărârea Tribunalului Cluj.

Sentința nu este irevocabilă și poate fi contestată cu apel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.