Un fost premier din Karabah a fost arestat de forţele azere în timp ce încerca să fugă în Armenia. Preşedintele azer, Ilham Aliev, a declarat că mai multe personalităţi din conducerea Karabahului vor fi aduse în fața justiției.
Un fost premier din Karabah a fost arestat de forţele azere în timp ce încerca să fugă în Armenia. Arestarea lui Ruben Vardanian a avut loc într-un punct de control la frontieră înfiinţat de azeri în coridorul Lacin.„Deţinutul a fost transferat la Baku. El a fost predat organelor competente”, se afirmă într-un comunicat al Serviciului pentru frontiera de stat din Azerbaidjan.Baku, care a avut deja două întâlniri cu autorităţile autoproclamatei „Republici Arţah” consideră că Vardanian ar fi încercat să părăsească ilegal teritoriul azer. Nu se știe din ce motive a fost reţinut Vardanian. Cu toate astea, Azerbaidjanul anunțat că mai personalităţi din conducerea Karabahului au fost luate în vizor.„Am acuzat elemente ale regimului criminal şi îi vom aduce în faţa justiţiei”, a declarat preşedintele azer, Ilham Aliev. „În această dimineaţă, soţul meu, Ruben Vardanian, (…) a fost arestat şi luat prizonier de către autorităţile azere la graniţă când încerca să părăsească Arţah împreună cu alte mii de armeni care fugeau de ocupaţia azeră”, a declarat soţia sa, Veronika Zonabend, pentru agenţia de presă armeană Mediamax.Vardanian a renunțat la cetăţenia rusă pentru a prelua funcţia de ministru de stat din Karabah. El a fost obligat să-şi dea demisia în februarie, după ce preşedintele azer Ilham Aliev a refuzat să negocieze cu republica autoproclamată.„În timpul celor zece luni de blocadă (azeră), Ruben a stat alături de locuitorii din Karabah. Mă rog pentru eliberarea în siguranţă a soţului meu şi de aceea vă cer ajutorul”, a spus ea.Liderul azer a considerat mereu că Vardanian este „exportat de Rusia”.De ce a fost arestat Vardanian
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu știe de ce a fost arestat Vardanian, dar că își dorește să afle.„În orice caz, el este cetăţean rus, are cetăţenie rusă, aşa că într-un fel sau altul trebuie să primim informaţii dacă a existat o detenţie”, a spus Peskov.În 2019, Centrul pentru studierea corupţiei şi crimei organizate a raportat că banca de investiţii „Troika Dialog” a lui Vardanian a fost implicată în spălarea a aproximativ 9 miliarde de dolari din Rusia. Banii au fost transferaţi unui prieten al preşedintelui Vladimir Putin, Serghei Roldugin. Vardanian ar fi dat bani și unor apropiați. Premierul armean Nikol Paşinian, a denunţat o „epurare etnică” în Karabah. Aliev a promis că va respecta drepturile minorităţii armene.