Departamentul nu citează, în acest comunicat, publicat joi, nici numele fostului preşedinte republican Donald Trump şi nici publicaţiile vizate.

Însă faptele şi datele corespund publicării – în septembrie 2020 – de către ziarul The New York Times (NYT) a unor declaraţii de impozit ale preşedintelui de la acea vreme.

Donald Trump a pus capăt unei lungi tradiţii a Casei Albe şi a refuzat întotdeauna să-şi publice declaraţiile de venit.

Charles Littlejohn, în vârstă de 38 de ani, a pledat vinovat de divulgarea neautorizată a declaraţiilor de venit, iar pedeapsa care-l aşteaptă – maximum cinci ani de închisoare – urmează să fie stabilită la 29 ianuarie 2024, precizează departamentul.

”Pe când lucra pentru administraţia fiscală, el a furat informaţii despre declaraţii de venit legate de un oficial de rang înalt (oficial public A)”, se arată în comunicat.

În mai multe rânduri, începând din august 2019, el a transferat aceste informaţii ”instituţiei media 1”, care a publicat ”în septembrie 2020 o serie de articole despre declaraţiile de venit ale oficialului public A”, precizează departametul.

750 DE DOLARI IMPOZIT FEDERAL ÎN 2016 ŞI 2017

Ancheta jurnalistică a NYT din sepremberie 2020 arăta că Donald Trump a plătit impozit federal doar 750 de dolari în 2016 şi 2017, şi niciun impozit în zece dintre cei 15 ani precedenţi, din cauza declarării unor pierderi importante ale societăţilor sale.

Ulterior, în iulie şi august 2020, Charles Littlejohn a furat declaraţiile de venit ale câtorva mii dintre cei mai bogaţi oameni din America şi le-a livrat ”instituţiei media 2, care a publicat peste 50 de articole folosind datele furate”, se arată în comunicat.

Este vorba despre publicaţia de investigaţii ProPublica, care a difuzat în 2021 o serie de documente despre evaziunea fiscală practicată de către miliardari.