Acordul vine după aproape un an de negocieri legate de temeiul juridic pentru sechestrarea efectivă a 190 de miliarde de euro deţinute în depozitarul central belgian de valori mobiliare Euroclear.

S-a ajuns la un acord după ce formularea textului a fost modificată pentru a răspunde obiecţiilor Ungariei, care se opunea ca banii să fie folosiţi pentru înarmarea Ucrainei.

Modul în care vor fi împărţite fondurile nu a fost încă decis, dar propunerea este de a utiliza 90% pentru programe militare şi 10% pentru reconstrucţie, cu posibilitatea ca o parte din bani să fie redirecţionaţi către finanţarea de către UE a misiunilor de menţinere a păcii din întreaga lume, pentru a răspunde astfel preocupărilor Ungariei.

Potrivit POLITICO, Ungaria a declarat că se va opune planului Comisiei Europene de a folosi 90% din profiturile din activele îngheţate ale Rusiei pentru a cumpăra arme pentru Ucraina. „Poziţia Ungariei este că nu vrem să ne implicăm în război, aşa că nu trimitem arme”, a declarat Balázs Orbán, mâna dreaptă a premierului ungar Viktor Orbán – cu care nu are nicio legătură de rudenie.

Potrivit propunerii Comisiei, 90% din veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate în Europa – în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro pe an – ar urma să fie destinate cumpărării de muniţie, în timp ce restul va oferi asistenţă nemilitară Kievului. Balázs Orbán a susţinut fie reducerea cotei de sprijin militar „la zero la sută”, fie asigurarea unei derogări prin care Ungaria să nu contribuie la cumpărarea de arme – lucru considerat dificil din punct de vedere tehnic.

Măsura este încă încărcată de riscuri juridice, existând posibilitatea ca banii să trebuiască să fie returnaţi după război, dacă Rusia lansează o acţiune în justiţie.

Miercuri, Kremlinul a declarat că o astfel de mişcare ar fi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, dar diplomaţii UE au declarat că sunt cu toţii de acord că profiturile sau dobânzile generate de activele îngheţate ar putea fi folosite în Ucraina.

Mişcarea a venit după ce Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe liderii UE să-şi sporească sprijinul pentru mai multă acoperire aeriană, pentru a proteja oraşele din est de bombardamentele ruseşti, inclusiv prin eliberarea activelor îngheţate. „Agresorul ar trebui să plătească cel mai mare preţ pentru război – acest lucru este în conformitate atât cu litera, cât şi cu spiritul legii”, le-a spus el liderilor UE într-un discurs video. El a mers mai departe, cerându-le liderilor UE doar să ia în considerare şi capitalul deţinut în banca belgiană.