”168 de investiţii publice din toată România au fost deblocate astăzi (luni – n.r.) în Senat, datorită unei modificări a UDMR. Acestea sunt investiţii publice aprobate, finanţate de Ministerul Dezvoltării, care vizează reabilitarea unor şcoli, construirea unor săli de sport şcolare şi alte facilităţi sportive, modernizarea de instituţii publice, aşezăminte culturale şi clădiri monument istoric”, a declarat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, fost ministru al Dezvoltării, legat de modificarea aşa-numitei ordonanţe trenuleţ în Senat.  

Potrivit lui Cseke, UDMR a depus propunerea de modificare adoptată cu voturile senatorilor PSD şi PNL, care deblochează investiţii finanţate de Ministerul Dezvoltării prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), aprobate între 2020 şi 2023.

”Aceste 168 de investiţii au fost blocate de Guvern la finele anului trecut prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 115/2023. Alte peste 700 de investiţii erau în pericol, pentru că Ministerul Dezvoltării nu putea ajusta la nevoie suma investiţiei. Am propus o soluţie şi pentru acestea. Este un succes că propunerea a fost adoptată în timpul lucrărilor din comisiile de specialitate a Senatului, şi a trecut de votul din plen. Aceste investiţii sunt importante pentru România şi vizează dezvoltarea localităţilor”, a explicat Cseke Attila.

La rândul său, senatorul Tánczos Barna, membru al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului, comisie raportoare în cazul proiectului de lege, a subliniat că este inacceptabil faptul că sute de investiţii în curs de desfăşurare au fost puse în pericol de măsurile introduse de Guvern.

”În Senat, am propus un amendament care permite finalizarea investiţiilor importante pentru comunităţile locale. Ne-am asigurat, astfel, că investiţiile publice prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) nu vor fi blocate de măsurile de austeritate. Mulţumesc colegilor din Comisia pentru buget că au susţinut această corecţie esenţială”, a declarat senatorul UDMR.

Proiectul de act normativ poate intra în vigoare după un vot favorabil în Camera Deputaţilor şi după publicarea sa în Monitorul Oficial al României.