Vladimir Putin spune adevărul despre război? Liderul de la Kremlin a rostit un important discurs joi, la Soci, în care amenință Occidentul și oferă noi informații despre război.Vladimir Putin pune războiul pe seama lipsei de compromis a Occidentului
Vladimir Putin a susținut joi un discurs important la Soci în care rupe tăcerea cu privire la viziunea sa asupra războiului. Declarațiile au fost făcute la deschiderea reuniunii Clubului de discuţii Valdai.Liderul de la Kremlin spune că Occidentul a pierdut contactul cu realitatea în privința războiului. El îi avertizează pe liderii occidentali cu privire la efectele aroganței de a nu face compromisuri.„Tot timpul, auzim ‘Trebuie’, ‘Trebuie’, ‘Vă avertizăm serios’. Cine sunteţi voi, totuşi? Ce drept aveţi să avertizaţi pe cineva? Poate că este timpul să scăpaţi de aroganţa voastră, să încetaţi să vă mai comportaţi astfel faţă de lume”, spune Putin despre aroganța Occidentului.Putin a precizat că Occidentul este de fapt cel care a plănuit războiul din Ucraina. El crede că acest conflict se integrează într-o luptă mai amplă a Rusiei împotriva Occidentului. Liderul condamnă totodată și dorința Occidentului de a-și impune interesele cu orice preț.„Interlocutorii noştri din Occident par să fi uitat complet că există concepte precum reţinerea rezonabilă, compromisurile, dorinţa de a ceda la ceva pentru a obţine un rezultat acceptabil pentru toată lumea. (…)Ei sunt literalmente obsedaţi de un singur lucru – să îşi impună interesele cu orice preţ. Dacă asta este alegerea lor, să vedem ce va ieşi din asta”, a declarat Putin.El explică faptul că războiul a fost provocat de Occident din cauza ambițiilor „hegemonice” ale SUA. Putin a spus că Rusia de fapt vrea să termine războiul.Totuși, în timpul discursului său, rubla s-a devalorizat față de dolar, depășind un nou prag psihologic. Un singur dolar american era cotat la peste 100 de ruble„Toată lumea îşi dă seama că într-un sistem internaţional în care domneşte arbitrariul… oricine poate fi atacat doar pentru simplul motiv că această sau acea ţară nu a fost pe placul hegemonului, care şi-a pierdut simţul proporţiilor şi, aş adăuga, simţul realităţii.Din păcate, trebuie să recunoaştem că omologii noştri din Occident şi-au pierdut simţul realităţii”, spune Putin, potrivit Reuters.
Perspectiva Occidentului asupra războiului este alta. Liderii occidentali cred că războiul este cea mai mare greşeală strategică a Moscovei de la invazia sovietică în Afganistan din 1979.Președintele Rusiei anunță un război mult mai mare cu Statele UnitePotrivit lui, SUA vrea să rupă în bucăți Rusia și să îi acapareze resursele naturale.Despre războiul din Ucraina, Vladimir Putin anunță că „există o presiune militară şi politică în permanentă creştere (din partea Occidentului). Noi trebuie să răspundem. Am spus de multe ori că nu noi am fost cei care au început războiul din Ucraina. Dimpotrivă, noi încercăm să îi punem capăt”.„Noi suntem confruntaţi în principal cu sarcina de a construi o nouă lume”, o lume multipolară, a spus Putin despre politica externă a Rusiei. Așadar, invazia rusă în Ucraina nu este un „conflict teritorial”, ci un eveniment care trebuie să determine „principiile pe care va fi fondată noua ordine mondială”.Liderul spune că dorește soluții care sunt în interesul tuturor, deși interlocutorii occidentali au uitat concepte de tipul „autocontrolul rezonabil, compromisurile, disponibilitatea de a ceda ceva pentru a obţine ceea ce este acceptabil pentru toată lumea”.Putin mai spune și că Rusia nu va relua momentan testarea armelor nucleare deoarece nu e cazul. El a vorbit și despre cheltuielile militare. El susține că Rusia „se descurcă”.„Ne descurcăm (cu finanţarea războiului) şi am motive să cred că ne vom descurca şi în viitor … În cele din urmă, la sfârşitul anului vom avea un deficit (bugetar) undeva în jurul valorii de 1% din PIB.Iar pentru anii următori – 2024-2025 – ne aşteptăm ca deficitul să fie undeva în jur de 1% din PIB (…) Avem o situaţie stabilă, sustenabilă. Am depăşit toate problemele care au apărut după ce ne-au fost impuse sancţiuni şi am început următoarea etapă de dezvoltare pe o nouă bază”, declară Putin.