Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat luni, 22 ianuarie, că instanța a respins cererea de dizolvare a unui ONG, cerută de One Mircea Eliade Properties SRL. Este vorba despre Asociația SOS Orașul. Același dezvoltator imobliar a obținut în instanță, luna trecută, desființarea Asociației Salvați Bucureștiul, înființată de Nicușor Dan acum 15 ani, dar decizia nu este definitivă.

„E o veste bună că dezvoltatorul One a eșuat în a dizolva un ONG care îi contestă proiectele (o decizie de vineri a Tribunalului Cluj). Săptămâna trecută a apărut însă un nou ONG care apară interesele ilegitime ale dezvoltatorilor (de data asta PUZ sector 2). Nu contest evident dreptul de asociere. Problema e că sunt mai multe ONG-urile care apăra interesele dezvoltatorilor decât cele care apără interesul public. Și asta este o problemă de sistem”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Decizia a fost dată vineri, 19 ianuarie, de Tribunalul Cluj, și este definitivă. „Admite apelul declarat de către apelanta ASOCIAŢIA SOS ORAŞUL, în contradictoriu cu intimata ONE MIRCEA ELIADE PROPERTIES SRL” şi „respinge ca fiind lipsită de interes cererea de dizolvare”, se arată în soluția publicată pe portalul instanțelor.

Decizia instanței nu se referă la procesul dezvoltatorului imobiliar cu Asociația Salvați Bucureștiul, au precizat reprezentanții PMB pentru Libertatea.

One United Properties a încercat să dezvolte un proiect imobiliar mixt, care include spaţii de birouri, apartamente şi un magazin amplasat pe terenul de 2,8 hectare al fostei fabrici Automatica din București.

Asociația SOS Bucureștiul, înființată la Cluj și apropiată de Nicușor Dan, este folosită pentru blocarea unor proiecte imobiliare în București, iar One Mircea Eliade SRL a cerut dizolvarea ONG-ului pe motiv de insolvabilitate, a scris publicația din Cluj, Ziarul Făclia.