”Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a încheiat cu succes o investiţie de aproximativ 92 de milioane de lei pentru consolidarea securităţii energetice în regiunea Dobrogea, dezvoltarea reţelei electrice de transport şi a sistemului energetic naţional, prin construirea a două noi racorduri dublu circuit 400 kV, cu o lungime totală de 55 de kilometri, în Staţia Electrică de Transformare 400 kV Medgidia Sud, care devine astfel cel de-al treilea nod energetic important pentru evacuarea energiei din Dobrogea”, informează compania.

Această lucrare a făcut posibilă punerea în funcţiune a patru linii electrice aeriene de 400 kV, respectiv: LEA de interconexiune 400 kV Medgidia Sud – Varna (Bulgaria), LEA 400 kV de interconexiune Medgidia Sud – Dobrudja (Bulgaria), LEA 400 kV Medgidia Sud – Stupina şi LEA 400 kV Medgidia Sud – Rahman, transformând astfel Staţia Medgidia Sud într-una de interconexiune cu sistemul electroenergetic bulgar. Aceste patru linii au rezultat din secţionarea fostelor linii de interconexiune cu Bulgaria: LEA 400 kV Stupina – Varna şi respectiv LEA 400 kV Rahman – Dobrudja.

Lucrările de execuţie au fost realizate de către Asocierea Electromontaj SA (lider de asociere), ELM Electromontaj Cluj SA şi EMFOR Montaj SA în calitate de subcontractant, iar implementarea proiectului în sistemele informatice a fost realizată cu suportul specialiştilor Teletrans SA, filiala a Transelectrica, care a asigurat modelarea şi integrarea noilor linii în sistemul EMS – SCADA, precum şi comunicaţiile şi schimburile de date cu Operatorul de Transport şi Sistem din Bulgaria.

”Realizarea acestui proiect investiţional are un impact semnificativ pentru zona Dobrogea şi o importanţă deosebită pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă (CNE Cernavodă), făcând ca staţia 400 kV Medgidia Sud să devină un nod energetic deosebit de important în această regiune. Ca urmare a implementării acestei investiţii se va eficientiza distribuţia fluxurilor de putere pe liniile din zona Dobrogea şi pe conexiunile cu restul sistemului, inclusiv cu Bulgaria, Republica Moldova şi Serbia. Astfel, un beneficiu semnificativ al acestei lucrări este reducerea pierderilor de putere activă pe liniile electrice aeriene de 400 kV cu aproximativ 10 MW, în condiţiile unei producţii ridicate de energie electrică în centralele electrice eoliene”, precizează compania.

Totodată, va creşte capacitatea transfrontalieră pe graniţa cu Bulgaria la export, cu valori cuprinse între 200 MW şi 300 MW şi la import cu aproximativ 100 MW.

Toate aceste progrese vor contribui la consolidarea stabilităţii tranzitorii a zonei şi a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, precum şi la reducerea restricţiilor de producţie a energiei în zona Dobrogea.